Categorii în Blogger

Ce sunt etichetele sau tagurile? Care este diferenţa dintre taguri şi categorii? Sunt întrebări importante la care Blogger/Blogspot nu ştie răspunsul. El le-a băgat pe amândouă într-o oală şi le-a numit labels sau în română etichete. Iar fiindcă platforma asta este destul de populară, probabil sunt şi prin rândul blogherilor care s-au adaptat la Blogger şi au uitat cum stă treaba cu tagurile şi categoriile. În primul rând trebuie să ştii că etichetele, tagurile sau labels sunt unul şi acelaşi lucru, iar categoriile sunt altceva.

Ce sunt categoriile?
Categoriile reprezintă o modalitate de grupare a conţinutului la nivel macro. Pot fi privite ca nişte mape (dosare, foldere)  în care se află articolele de pe sait. Gruparea serveşte vizitatorilor pentru a identifica structura de ansamblu a saitului şi principalele teme abordate. În general, recomandarea este ca un articol să se afle doar într-o singură categorie

Ce sunt tagurile (etichetele/labels)?
Tagurile reprezintă o modalitate de împărţire a conţinutului la nivel micro. Adică, articolele sunt grupate în subcapitole în funcţie de anumite cuvinte cheie.


Trei reguli esenţiale:

  • Numărul de categorii ar trebui să fie mic
  • Fiecare articol să aparţină unei singure categorii
  • Să se folosească aceleaşi taguri de câte ori este posibil.

Bine, dar ce ne facem cu Blogger-ul? Creatorii au uitat de categorii. Dar de acum nu trebuie să-i condamnăm. Citiţi şi voi Povestea Blogger-ului. Ceea ce ne face să nu ne pierdem speranţa este faptul că Blogger-ul este încă în dezvoltare, şi poate o să bage şi ei categorii. Dar ce facem? stăm flămânzi până se îngraşă porcul? Eu aş zice să găsim o soluţie. Această soluţie este deja găsită, voi trebuie doar să citiţi în continuare acest articol

Creaţi 5 maximum 10 etichete majore/principale pe care le veţi folosi ca şi categorii. Fiecare articol trebuie să  aparţină unei singure astfel de etichete.
Acum găndiţi-vă pentru fiecare articol la aproximativ 5 etichete, pe care le veţi folosi în adevăratul sens al cuvântului. Încercaţi să le folosiţi şi pentru celelalte articole de câte ori este posibil.

După ce aţi terminat de aplicat etichetele (şi cele majore şi cele normale) mai aveţi de efectuat încă trei sarcini:

1. Mergeţi la Design -> Elemente de pagină -> Adăugaţi un obiect gadget (în sidebar, sau în footer, unde vreţi) -> Etichete -> Etichete selectate-> editaţi şi bifaţi doar etichetele majore -> Terminat. Modificaţi titlu în Categorii apoi Salvaţi.


2. Mergeţi la Design -> Elemente de pagină -> Adăugaţi un obiect gadget -> (în sidebar, sau în footer, unde vreţi) -> Etichete -> Etichete selectate -> editaţi şi bifaţi celelalte etichete -> Terminat. Titlu rămâne Etichete. Aici puteţi bifa şi Nori (cum vreţi) apoi Salvaţi.


3. Acum la fiecare articol va arăta şi etichetele şi categoriile (care defapt sunt tot etichete) dupa "Etichete:" Mergem la Design -> Elemente de pagină -> Editaţi gadgetul Postări de blog,  iar în loc de "Etichete:" scrieţi în, sau publicat în, sau găsiţi voi o expresie bună care să fie valabilă şi pentru categorii dar şi pentru taguri.

Cam asta putem să facem, până vor introduce aştia Categorii.
Dacă v-a fost util acest articol puteţi apăsa pe un like, pe un tweet, pe un +, pe un share sau chiar puteţi să vă abonaţi la feed pentru a fi primii care află.

Comentarii

  1. super util..am reusit si eu sa creez categorii..bv si mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu ştiţi cât mă bucur că articolul meu v-a ajutat. Cu plăcere şi mersi!

      Ștergere
    2. multumesc mult pentru informatiile foarte clare.

      Ștergere
    3. Vreau ca și în continuare să găsești aici, pe micul meu blog, informații clare și utile. Cu plăcere

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a