Realizarea unui CV de succes

1.     Ce este un CV?
Cv-ul este un instrument de marketing indispensabil pentru cei care vor să obţină un loc de muncă. El este un memoriu de activitate prezentat detailat şi structurat care se trimite unei instituţii sau firme cu scopul de a o informa asupra persoanei care doreşte să obţină un loc de muncă. Curriculum Vitae reprezintă o modalitate de reclamă personală prin intermediul căreia persoana convinge angajatorul că este un canditat important care va contribui la atingerea intereselor organizaţiei. Utilitatea CV-ului se reflectă în ambele „părţi” ajutând candidatul să obţină interviuri, iar angajatorul să identifice cei mai indicaţi candidaţi pentru un anumit job.
2.     De câte tipuri sunt CV-urile?
Există mai multe tipuri de CV, cele mai utilizate fiind:
CV-ul cronologic – prezintă într-un mod secvenţial activităţile cele mai recente şi continuă cu cele mai îndepărtate în timp. Nu este necesară menţionarea tuturor activităţilor şi mai ales a celor nerelevante pentru postul vizat. Nu îi avantajează pe cei cu schimbări repetate de carieră.
CV-ul funcţional – pune accent pe realizări fără a ţine cont de cronologia lor Folosirea acestui tip de CV este indicată pentru cei care doresc să-şi schimbe cariera

3.     Ce condiţii trebuie să îndeplinească un CV
·         Un scris concis, clar, la obiect, fără greşeli de ortografie
·         CV-ul trebuie să prezinte credibilitate şi să fie interesant
·         CV-ul trebuie să conţină următoarele:
-datele personale: nume şi prenume, adresă temporară şi permanentă, numărul de          telefon, adresa de email
-obiectivele în carieră exprimate într-o propoziţie concisă
-studii (dacă persoana nu deţine cel puţin 5 ani de muncă într-un anumit domeniu, această secţiune va preceda pe cea referitoare la experienţa profesională): se listează instituţiile absolvite precizând anul absolvirii, media generală (dacă avantajează), gradul obţinut, domeniul major de studiu, programe speciale din care subiectul a făcut parte. În cazul persoanelor cu performanţe academice deosebite se notează specilizarea, titlul tezei de doctorat, scris cu caractere italice, dacă are semnificaţie pentru postul vizat.
-experienţa profesională: se menţionează funcţiile deţinute, cursurile de specializare şi calificare urmate de durata temporală a acestora Voluntariatul poate fi considerat experienţă profesională dacă prezintă legătură cu jobul vizat. De asemenea, se poate adăuga o secţiune „Serviciu în comunitate” sau „Alte experienţe”
-abilităţi şi deprinderi: informează-te asupra a „ Ce ştii să faci”. Se recomandă organizarea acestora în clusteri relaţionaţi cu sarcinile de munca aferente (de exemplu deprinderi de management & leadership (selecţie, administrare, coordonare, implementare, etc.), deprinderi de căutare şi analiză, deprinderi de rezolvare de probleme şi dezvoltare de programe, etc.
-realizări şi premii speciale enumerate cu explicaţii foarte scurte
-publicaţii care au legătură cu postul pentru care persoana candidează
-cunoştinţe pe calculator (se precizează cunoştinţele de operare şi programare PC)
-limbi cunoscute: se notează în ordinea fluenţei lor (de exemplu: Franceză – fluent, Engleză – conoştinţe medii, Spaniolă – noţiuni elementare)
-asociaţii profesionale
-hobby-uri: pot fi un avantaj pentru angajare
-recomandări : vor conţine numele, funcţiile, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor care pot oferi referinţe despre tine
·         Tehnoredactarea se va realiza cu caractere Arial, Times sau Courier, font de 12, fără ,,prelucrarea textului” (buline, tabele, grafice, umbre).
·         Printarea CV-ului se va face pe hârtie albă de calitate superioară.
·         Înainte de a-l trimite solicită unui prieten să-l citeasca pentru sugestii şi pentru a verifica corectitudinea sa

4.     Ce condiţii trebuie să NU îndeplinească un CV
- nu scrieti pe hârtie de proastă calitate sau hârtie colorată
- corectaţi greşelile de ortografie,
- nu faceţi corecturi cu mâna pe hârtia dactilografiată sau editată pe calculator,
- nu relataţi despre vechile locuri de muncă fără nici o semnificaţie pentru situaţia prezentă,
- evitaţi repetiţiile,
- nu inventaţi poveşti fabuloase despre performanţele dumneavoastră,
- nu mentionaţi salariul pe care doriţi să-l aveţi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?