Descărcatul ilegal de pe Internet

Descărcatul ilegal de pe Internet este ca şi cum ai intra într-un magazin să furi un CD sau un DVD. Dacă ai descărcat vreodată ilegal muzică sau un DVD, nu eşti singurul în situaţia asta. Majoritatea oamenilor ascultă muzică, joacă jocuri sau se uită la filme pentru care nu au plătit şi le dau apoi şi prietenilor lor. Un studiu al Comisiei Europene referitor la atitudinile tinerilor din toată Europa a arătat că deşi majoritatea sunt conştienţi că acest lucru este ilegal, încearcă să justifice ceea ce fac spunând că toată lumea face la fel.


Studiul a arătat că băieţii au tendinţa să descarce mai mult ilegal de pe Internet decât fetele şi se scuză spunând că CD-urile şi DVD-urile sunt prea scumpe, iar cântăreţii şi actorii sunt plătiţi îndeajuns.

Descărcând fără să plăteşti, încalci legile referitoare la drepturile de autor şi furi ceea ce aparţine altcuiva, riscând să fii dat în judecată. În Germania, legea interzice descărcarea ilegală de pe Internet. Dacă eşti prins făcând asta, rişti să primeşti o sentinţa de 2 ani închisoare. Şi în Romania, încălacarea drepturilor recunoscute şi protejate atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz, potrivit legii.

Este imposbil să fie prinsă toată lumea, dar companiile care vând muzică şi filme vor să dea un exemplu, adică să dea în judecată persoanele care descarcă ilegal.

De ce nu este bine să faci asta?

Poate crezi că descărcarea ilegală nu afectează pe nimeni, dar asta înseamnă că artiştii nu vor fi răsplătiţi pentru munca lor. Nu toţi cei care lucrează în industria muzicii şi a filmului sunt foarte bine plătiţi. Să luăm cazul filmelor, de exemplu, unde drepturile de autor îi protejează nu numai pe actori, ci şi pe toţi ceilalţi implicaţi în producţia unui film, de la cei care vopsesc decorurile, elictricienii, designerii costumelor şi cei responsabili cu machiajul până la persoana care îţi vinde biletul la cinema.

Să descarci ilegal un film sau să cumperi o copie ilegală de pe stradă înseamnă mai puţini bani pentru producerea unor filme noi. Peter Jackson, regizorul trilogiei Stăpânul Inelelor şi al filmului King Kong explică: "Pirateria are potenţialul real de a face ca industria filmului să devină neprofitabilă, mai ales în cazul filmelor de succes. Dacă se întâmplă lucrul acesta, nu se vor mai face filme."

Întrebarea este, a merge la cinema, a cumpăra un DVD sau a rămâne fără filme, muzică?
Sursa: Europa Diary

Comentarii

  1. Foarte mare dreptate ai Petru,din aceasta cauza s-au sinucis cativa mari artisti ai Romaniei,din cauza insuccesului provenit de la milioanele de descarcari ilegale de pe internet!postarea ta sper sa ajute!;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a