Drepturile tale online

Nu este întotdeauna uşor să ştii ce drepturi şi ce responsabilităţi ai atunci când eşti online. O regulă intuitivă e să te gândeşti la ce ai face într-o situaţie similară din viaţa reală.

În general, regulile sunt aceleaşi pentru situaţiile online şi cele din afara spaţiului virtual, dar este posibil să te afli şi într-o situaţie pentru care nu există un punct clar de referinţă din „lumea reală”, fiind important prin urmare să îţi cunoşti drepturile online


E-mailurile nesolicitate
Spamurile nu sunt doar o bătaie de cap, ci pot fi şi periculoase pentru tine şi pentru calculator. Fii atent atunci când deschizi e-mailuri trimise de necunoscuţi. Conform legilor UE, ai dreptul de a te dezabona cu uşurinţă de pe listele de corespondenţă.

Viaţa privată – gândeşte înainte!
Mulţi dintre noi folosesc reţele sociale pentru a comunica, făcând publice fotografii, informaţii despre ceea ce facem şi alte date personale. Gândeşte-te de două ori înainte de a pune date personale pe internet: acestea pot rămâne acolo pentru foarte mult timp şi nu ştii niciodată cine le-ar putea vedea în viitor!

Descărcări şi încărcări – ce implică?
Uneori este greu să îţi dai seama ce poţi copia şi împărtăşi altora şi ce este ilegal, dar nu trebuie să rişti să primeşti o amendă sau pedeapsa cu închisoarea – mai întâi verifică! Caută magazine şi servicii legale pentru a obţine ce vrei. De multe ori trebuie să plăteşti, dar sunt şi persoane ale căror lucrări le poţi descărca gratis printr-o licenţă de tip Creative Commons. Este bine totuşi să citeşti întotdeauna termenii şi condiţiile deoarece unele fişiere au restricţii referitoare la cum sau unde pot fi folosite. Dacă vrei să foloseşti pe blogul tău fotografii, texte sau filme create de alţii, asigură-te dinainte că ai permisiunea să faci asta.
Sursa: Europa Diary

Comentarii

  1. Ştii Petru , chiar dacă nu cunoaştem drepturile online oricum nu ne vom putea considera protejaţi . Există atâtea modalităţi de a fi public fără să vrei...
    Cu copiatul pozelor cred ca exagerezi puţin , este valabil doar în cazul celor strict personale , în rest ţine doar de bun simţ .

    RăspundețiȘtergere
  2. Erată : chiar dacă ne cunoastem drepturile (tastele astea !!)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a