Falsuri

În trecut, totul părea inofensiv – produse cu aspect scump, dar de proastă calitate, la preţuri de nimic. În prezent, contrafacerea bunurilor a devenit o afacere periculoasă, deoarece implică mult mai mult decât contrafacerea genţilor.

Ce se întâmplă dacă medicamentele ar conţine substanţele care nu trebuie, dacă circuitele aparatelor electrice ar fi dispuse la întâmplare...? Tocmai asta este problema produselor contrafăcute. Obiecte banale sunt acum contrafăcute, iar acest fapt poate avea riscuri serioase de sănătate şi siguranţă pentru cei care le cumpără.


De unde provin?
Majoritatea produselor contrafăcute provin din Asia – 64% dintre bunurile confiscate la graniţele externe ale UE îşi au originea în China. Bunurile false sunt adesea fabricate de copii sau alte grupuri vulnerabile care lucrează în condiţii abuzive, fără ca nimănui să-i pese de soarta lor.


Unde ajung profiturile?
Pentru infractori, contrafacerea de bunuri este o afacere cu profituri mari şi riscuri puţine, cu o valoare în comerţul internaţional estimată la 250 de miliarde de dolari. Organizaţiile criminale au transformat contrafacerea de bunuri într-o industrie sofisticată, globală. Acestea se folosesc de ultimele tendinţe în materie de tehnologie şi contează pe volumul imens al importurilor pentru a introduce produse contrafăcute în UE. Profiturile sunt folosite pentru a finanţa alte infracţiuni; nu fac asta pentru a-ţi oferi chilipiruri!


Contrafăcut sau nu?
Dacă nu eşti sigur dacă un produs este contrafăcut sau nu, gândeşte-te la cei 4 „P”.
»» Preţ: Are un preţ prea bun ca să fie adevărat?
»» Pachet: Ambalajul în care este împachetat arată ieftin?
»» Plasare: De unde ai cumpăra în mod normal produsul respectiv?
»» Persoană: De la cine cumperi?
Sursa: Europa Diary

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a