Let’s embrace space

Primii exploratori europeni au cutezat să meargă dincolo de orizonturi nu pentru
că acest lucru era uşor, ci dimpotrivă, pentru că era dificil. 
Celebrii exploratori ai trecutului au navigat pe ape care nu apăreau pe nicio hartă şi astfel au descoperit noi lumi, au înfiinţat noi rute comerciale şi au dezvoltat noi tehnologii. Călătoriile cu scopul de a face noi descoperiri, de a explora şi a inova au avut un rol important în evoluţia istorică a Europei şi a europenilor. După ce am cartografiat planeta în detaliu, ce ne-ar mai rămîne de descoperit? De ce ar mai trebui să explorăm?
Nu mai suntem legaţi de pământ; atunci de ce să nu ne îndreptăm atenţia către ceruri? Europenii, trebuie să recunoaştem, au o pasiune comună pentru spaţiul cosmic. Interesul europenilor faţă de explorarea continuă a spaţiului are la bază curiozitatea simplă, încăpăţânată, caracteristică fiinţelor umane – hotărârea de a şti, de a dezvălui, de a demistifica. Europa fără simţul curiozităţii nu ar fi Europa. Uniunea Europeană s-a angajat să ducă această curiozitate mai departe spre frontierele secolului XXI. Explorarea spaţiului rămâne de asemenea una dintre cele mai stimulative arii ale cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice. Deşi beneficiile potenţiale ale eforturilor noastre nu pot fi previzionate, noi continuăm să păşim pe teritoriul ştiinţifico-fantasticului.

Informaţii despre toate proiectele spaţiale ale UE sunt disponibile acum în palma ta! Cu o simplă mişcare din degete, poţi accesa o mulţime de conţinuturi multimedia şi multe altele. Trebuie doar să descarci aplicaţia pentru iPhone „Let’s embrace space” de la Apple App Store.

Căutând viaţă…
Suntem singuri în Univers? Este o întrebare irezistibilă, dezbătută de astronomi şi filosofi deopotrivă. Telescoapele astronomice au arătat că porţiuni ale cerului, despre care odată se credea că sunt goale, sunt de fapt pline de mii de galaxii şi nenumărate stele, fiecare cu posibilitatea de a adăposti viaţa. Suntem mânaţi de enormitatea universului să căutăm alte forme de viaţă. Dar căutăm şi alte planete care ar putea să susţină viaţa umană. Trimitem înainte ochi şi urechi electronici care să deschidă calea ce ar putea fi urmată într-o zi de exploratori umani şi colonişti. Dar dincolo de promisiunea unor descoperiri îndepărtate, ştiinţa cercetării spaţiale are un impact real şi imediat asupra vieţii de pe Pământ.

…şi salvând vieţi
În momentele de haos care urmează unui dezastru natural, când reacţia la timp este imperativă, cei care desfăşoară operaţiunile de salvare trebuie să fie capabili să estimeze rapid pagubele. Dar este greu, de la faţa locului, să obţii o imagine de ansamblu a situaţiei. Un „ochi pe cer” chiar ajută. Ca actor global, UE are responsabilităţi globale. Şi ca putere spaţială importantă, UE are resurse tehnologice care nu sunt disponibile în alte părţi ale lumii. Oriunde loveşte un dezastru – fie că este vorba de un cutremur în Haiti sau incendii de pădure în zona Mediteranei – Europa este capabilă să trimită rapid echipe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, cu hărţi utile realizate pe baza imaginilor transmise prin satelit. Identificând zonele cele mai afectate şi cum se poate ajunge la ele, aceste hărţi salvează vieţi.
Sursa: Europa Diary

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a