Contăm unii pe alţii

Cât valorează natura pentru tine? Spune un preţ! Dar înainte de asta, gândeşte-te puţin la tot ce ne dă natura fără a cere nimic în schimb. Oricum ai privi lucrurile, omenirea nu reuşeşte să-şi plătească datoriile faţă de planetă, iar natura este cea care suportă preţul.

Risipim comorile naturale?
Fie că ne place sau nu, omenirea nu există izolat, ci face parte dintr-un sistem complex alături de plante, animale şi alte organisme. O schimbare într-o parte a acestui ecosistem are repercusiuni asupra tuturor celorlalte părţi şi pe măsură ce continuăm să producem schimbări radicale în lumea ce ne înconjoară, viitorul nostru atârnă în balanţă.
În timp ce natura ne oferă „servicii” esenţiale care susţin viaţa, ca aer curat, apă proaspătă, alimente – şi toate gratis – se pare că noi nu apreciem valoarea acestor lucruri în sine, ci le luăm pur şi simplu ca pe ceva garantat. Din cauza agriculturii intensive, poluării, despăduririlor şi exploatării excesive a oceanelor, suntem pe cale să distrugem chiar resursele de care depinde existenţa noastră.
Ceea ce este şi mai îngrijorător e că o dată ce un ecosistem a fost distrus, nu se mai poate da ceasul înapoi. Din cauza pagubelor ireparabile aduse Pământului într-un ritm rapid, riscăm nu numai să distrugem planeta plantelor şi animalelor, dar ne sabotăm şi interesele proprii pe termen lung.

Un asalt asupra naturii?
Viaţa pe Pământ se confruntă cu o mulţime de ameninţări, pentru multe dintre ele omul fiind responsabil. Emisiile de dioxid de carbon pe care le provocăm prin arderea combustibililor fosili şi tăierea pădurilor au dus la o încălzire globală cu consecinţe grave pentru viitorul nostru. Din fericire, natura însăşi poate oferi ajutor! Ecosisteme precum oceanele, pădurile şi ţinuturile mlăştinoase sunt „captatoare” naturale de carbon care pot reduce nivelul dioxidului de carbon din atmosferă. Prin protejarea acestor habitate, putem contribui la reducerea încălzirii globale.

Ce poţi să faci?
„Calcă” cu grijă pe Pământ! De exemplu:
» Ce mănânci? Încearcă să consumi preponderent fructe şi legume de provenienţă locală, de sezon şi organice.
» Cât consumi? Gândeşte-te de câte lucruri ai într-adevăr nevoie. Nu uita că toate trebuie să ajungă undeva în cele din urmă…
» Cât valorează natura pentru tine? Tratează natura ca pe un bun de preţ!
Descoperă natura şi bucură-te de ea, dar nu uita să o şi respecţi.
Sursa: Europa Diary

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a