Evită coşmarul călătoriilor

Iată coşmarul celor care călătoresc: aştepţi să pleci şi afli că zborul a fost anulat sau că trenul are întârziere. Dar în loc să te stresezi şi să-ţi strici începutul vacanţei, adu-ţi aminte că ai drepturi!

Zborurile cu avionul
Toţi cei care călătoresc cu avionul în UE au drepturi, care sunt valabile pentru zborurile interne, cursele charter care pleacă sau sosesc pe aeroporturile din UE şi alte zboruri din ţări terţe în UE cu companii aeriene din UE. Dacă nu cunoşti aceste reguli, poţi cere oricând informaţii de la compania aeriană sau de la autorităţile naţionale.
Cele mai importante drepturi ale tale atunci când călătoreşti cu avionul sunt:
  • Asistenţă: Dacă zborul tău a fost anulat, întârzie sau s-au vândut mai multe bilete decât locurile disponibile, compania aeriană trebuie să-ţi ofere asistenţă, incluzând mâncare şi cazare, dacă este necesar. În cazul în care ţi se refuză accesul în avion sau zborul a fost anulat, poţi beneficia de opţiunea de a continua călătoria sau să primeşti banii înapoi pe bilet.
  • Refuzarea accesului în avion: Poţi avea dreptul la o compensaţie în funcţie de distanţa zborului şi întârzierile intervenite când ţi se oferă o altă variantă de zbor.
  • Întârzieri: Poţi cere să ţi se dea banii înapoi pe bilet dacă întârzierea este mai mare de cinci ore, dar numai dacă decizi să nu mai continui călătoria. În anumite situaţii, când zborul are o întârziere de trei ore sau mai mult la sosire, poţi avea dreptul şi la o compensaţie.
  • Anularea zborului: Dacă zborul este anulat, ar trebui să primeşti banii înapoi pe bilet sau să ţi se ofere o variantă alternativă de transport. În anumite cazuri, poţi avea dreptul la compensaţie financiară dacă anularea nu a fost determinată de cauze ce nu pot fi controlate de compania aeriană.
  • Accesibilitate: Pasagerii cu mobilitate redusă sau dizabilităţi au dreptul la asistenţă specială şi nu trebuie să fie discriminaţi atunci când se fac rezervări sau la check-in.
  • Bagaje: Dacă bagajele tale se pierd, sunt deteriorate sau întârzie, compania aeriană poate fi făcută responsabilă. Însă există termene stricte în care poţi depune o plângere!


Călătoriile cu trenul
Pasagerii trenurilor se bucură acum de drepturi de bază similare celor din cazul zborurilor cu avionul, incluzând:
  • Răspunderea: Dacă se produce un accident, compania feroviară este responsabilă în caz de răniri sau pagube.
  • Întârzieri/anulări: Ai dreptul să primeşti banii înapoi pe bilet sau să pleci cu o altă cursă, precum şi să primeşti o compensaţie în caz că ai pierdut o conexiune din cauza unei întârzieri sau anulări a unor servicii internaţionale.
  • Bilete: Companiile feroviare şi operatorii de bilete trebuie să ofere, atunci când sunt disponibile, bilete „complete” pentru reţele feroviare diferite.
  • Plângeri: Companiile feroviare sunt obligate să înfiinţeze un birou care să se ocupe de plângeri.


Cumpărarea de bilete online
Când faci rezervări online, site-urile trebuie să indice clar preţul final al biletului (nu trebuie să existe taxe sau comisioane ascunse!), precum şi toate condiţiile unei oferte şi termenii contractuali.
Sursa: Europa Diary

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a