Cancerul – redu riscul

Cancerul este a doua cauză de deces în Europa. Aproximativ trei milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu această boală în fiecare an.

Cancerul se caracterizează prin creşterea necontrolată a unor celule anormale ale corpului. Este o boală foarte gravă, dar multe forme de cancer pot fi vindecate. Mai mult chiar, peste o treime din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos de la o vârstă tânără. Cum poţi reduce riscul?
» Nu fuma: cancerul la plămâni cauzează cele mai multe decese dintre toate formele de cancer.
» Menţine-te în formă şi evită obezitatea: o condiţie fizică generală bună – mişcare în mod regulat, consumul zilnic de fructe şi legume şi un consum redus de alimente care conţin grăsimi de origine animală – reduce riscul de cancer.
» Limitează expunerea la soare: foloseşte cremă de protecţie, nu sta în soare în plină zi şi evită saloanele de bronzat pentru a minimiza riscul de cancer de piele.
» Practică sexul protejat: se ştie că unele tipuri de HPV, o infecţie cu transmitere sexuală, cauzează cancer cervical.
» Consumă băuturi alcoolice cu măsură: consumul excesiv de alcool, în special în combinaţie cu fumatul, poate creşte riscul de cancer de o sută de ori.

Detectarea din timp salvează vieţi
Cancerul nu trebuie să fie un diagnostic cu consecinţe fatale. Detectarea din timp poate creşte foarte mult şansele de succes ale unui tratament. Dacă ai dubii, discută cu doctorul. Şi pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să ştii că se recomandă să faci verificări periodice pentru anumite tipuri de cancer.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?