Protecţia planetei prin cercetare

Toţi avem o responsabilitate faţă de mediu, de aceea haideţi să folosim ştiinţa în scopul identificării de soluţii inovatoare pentru un viitor durabil. Iată câteva proiecte importante ale UE care urmăresc un viitor mai bun:

Pericolul arctic
Arctica este o componentă esenţială în sistemul global al climei. În ultimii 100 de ani, atmosfera de aici s-a încălzit de două ori mai repede decât media la nivel global. Calota glaciară s-a redus rapid şi, până la sfârşitul secolului, ar putea să dispară cu totul pe perioada verii.
Micşorarea calotei glaciare va avea consecinţe grave asupra mijloacelor de existenţă ale populaţiei indigene, a exploatării resurselor neregenerabile ca petrolul şi gazul şi a pescuitului şi transportului naval, ridicând o serie de întrebări majore economice, geopolitice şi legate de mediu. Deoarece încă nu cunoaştem toate consecinţele, este esenţial să înţelegem mai bine Arctica.

Oamenii de ştiinţă implicaţi într-unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare finanţate de UE până în prezent studiază schimbările climatice din Arctica şi impactul lor potenţial. O componentă importantă a proiectului a fost expediţia Tara; nici un alt vas nu a ajuns până acum atât de departe în nord – la doar 160 km de Polul Nord! Instrumente de măsură ce folosesc ultimele tehnologii au fost testate într-un mediu extrem de izolat şi de dur. În prezent, aceste instrumente comunică cu sateliţi şi transmit date în timp real către oamenii de ştiinţă din Europa, ajutându-i să înţeleagă ce se petrece în regiune.
www.damocles-eu.org

Maşinile la dietă?
O dată cu creşterea confortului şi a siguranţei automobilelor moderne, a crescut şi greutatea lor: aerul condiţionat, geamurile electrice şi airbagurile se adaugă la total. Din cauza acestor kilograme suplimentare, consumul de combustibil rămâne relativ ridicat, chiar dacă motoarele au devenit mai eficiente.
Inginerii europeni care lucrează la proiectul unei maşini super uşoare au găsit o „dietă” eficientă pentru maşinile moderne: au înlocuit părţile grele din oţel cu materiale mai uşoare, ca aluminiu şi plastic ranforsat cu fibră de carbon. Pentru aceasta, au fost nevoiţi mai întâi să dezvolte modalităţi avansate de îmbinare a materialelor şi dispozitive de siguranţă pentru a se asigura că maşinile îndeplinesc în continuare standardele de siguranţă şi performanţă.

Maşinile mai uşoare vor folosi mai puţin combustibil şi vor emite prin urmare mai puţin dioxid de carbon. Greutatea maşinilor concepute în cadrul acestui proiect de cercetare finanţat de UE va fi cu 35% mai mică decât cea a vehiculelor obişnuite. Prototipul maşinii super uşoare ar putea apărea pe piaţă în câţiva ani.
www.superlightcar.com

Zburând tot mai sus
Ce urmează în aviaţie? Am progresat cu paşi mari de la primele tentative de zbor de la începutul secolului trecut. În prezent, cursele comerciale zboară la o altitudine de 10km şi pot atinge o viteză de vârf de aproximativ 900 km/h – rapid, într-adevăr, dar zborurile lungi tot sunt deranjante.
Mijloacele de transport suborbital ne promit să ne ducă la destinaţie chiar şi mai rapid. Aceste vehicule ar putea atinge limita spaţiului terestru, fără a intra pe orbită, şi-ar aluneca apoi înapoi pe pământ.

Primul concept elaborat ca parte a unui proiect de cercetare finanţat de UE este ALPHA, un vehicul care este lansat de pe un avion purtător înainte de aprinderea unui motor de rachetă care să-l propulseze în atmosferă. Al doilea concept, SpaceLiner, are un design complet specific rachetelor şi ar putea transporta în jur de 50 de persoane pe distanţe lungi, într-un timp extrem de scurt.
www.esa.int > Space Engineering

Case ecologice accesibile tuturor
Clădirile sunt responsabile de aproximativ 40% din consumul total de energie din UE, aşa că e normal să reprezinte un punct de interes pentru iniţiativele legate de dezvoltarea durabilă. În cadrul proiectului SHE (Case durabile în Europa), au fost construite opt complexe de locuinţe sociale în patru ţări europene (Danemarca, Franţa, Italia şi Portugalia). În total s-au ridicat 650 de noi locuinţe pentru familii cu venituri medii sau mici. Rezultatele generale ale proiectului, care a fost co-finanţat de UE, sunt foarte promiţătoare: în medie, o reducere cu 30% a consumului de energie şi 40% în cazul consumului de apă în comparaţie cu mediile naţionale. Şi… noilor locuitori chiar le-a plăcut rezultatul, ceea ce întăreşte convingerea că acest proiect va contribui la un viitor mai bun pentru toată lumea!
www.she.coop

Comentarii

 1. Să nu mai recunosc blogul tău . Ce s-a întâmplat de fapt ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Romica!
  Comentariul tau demonstreaza faptul ca esti un vizitator fidel al blogului meu, ceea ce ma bucura.
  Ce s-a intamplat?
  Cateva probleme cu partea tehnica, le voi rezolva cat mai repede, si voi adauga si blogroll-ul imediat
  Thanks!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?