Cum deschizi fişiere cu extensie necunoscută

Extensie este numit sufixul numelui de fişier, separat de numele propriu-zis al fişierului prin punct. Extensia exprimă formatul sau tipul de date conţinute în fişier (imagini, video, audio, text sau altceva). În sistemele de operare UNIX şi Linux extensia este opţională, în timp ce în altele (de exemplu Windows) extensia fişierului este importantă şi poate determina modul sau programul în care sistemul de operare va accesa datele din fişierul de deschis.

Cu toate acestea, uneori s-ar putea să întâlnim fişiere cu extensie necunoscută sau chiar fără extensie. Cum determinăm programul necesar pentru a deschide fişierul atunci când nu-i cunoaştem formatul sau tipul de date conţinute? Prima idee care ne trece prin cap este să "google" după extensia fişierului, dar am putea incerca şi altceva mai simplu cum ar fi FreeFileViewer.

Dacă nu reuşim nici aşa, batem la uşa lui Wolfram Alpha şi introducem extensia acolo in caseta de căutare, apoi vom primi informaţii precum descrierea denumirii, aplicaţiile suportate şi alte detalii tehnice.

Ce ne facem cu fişierele care n-au extensie? Am o veste bună: Toate fişierele au o semnătură standard unică stocată chiar în fişierul în sine. Există aplicaţii care pot citi acea semnătură şi determina formatul cu toate că sufixul numelui de fişier lipseşte.

Cel mai popular program din categoria identificatorilor de fişiere este TrIDNet. Mai întâi descărcăm şi dezarhivăm utilitarul TrIDNet şi XML defs în acelaşi folder. Apoi deschidem TrIDNet.exe şi apăsam butonul “Rescan Defs” pentru a încărca semnăturile fişierelor (acest lucru îl faceţi doar o singură dată) Nu ne rămâne de făcut decât să analizăm fişierele necunoscute.

Acesta va arăta diferite tipuri de fişiere ce se potrivesc cu semnătura fişierului apoi poţi folosi din nou Wolfram pentru a stabili programele ce pot fi utilizate pentru a accesa fişierul.

Comentarii

 1. Interesant postul, dar mulţi care văd o extensie pe care nu ştiu cu ce s-o deschidă, lasă baltă acel fişier şi caută altul...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit pe blogul meu! Adevarat ce zici, insa sunt si altii mai ambitiosi care nu renunta pana nu-l deschide. Multumesc, te mai astept!

   Ștergere
  2. Bine te-am găsit :D. Am să mai revin.

   Ștergere
 2. ha bună treabă...
  o altă treabă utilă a fost cu ascunderea fişierelor în poze...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult de apreciere, sper sa te mai vad pe aici!

   Ștergere
  2. revin. după aia nu mai scapi de mine nici cu gaz nici cu napalm...
   vezi ce-ţi doreşti :)

   Ștergere
 3. Eu dacă nu ştiam cum să deschid un fişier căutat sufixul pe Google şi cum necum găseam.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum cine mai cauta este posibil sa ajunga la acest articol. Si sper sa-i fie folositor

   Ștergere
 4. Bun articol. M-a ajutat intr-o situatie critica. Numai bine si felicitari pentru ceea ce postezi aici.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In ultima vreme nu prea am mai scris articole de genul acesta din cauza lipsei de timp liber. Ma asteapta bacalaureatul. Ma bucur ca aceste informatii ti-au fost utile. Multumesc!

   Ștergere
 5. Am coborat un fisier care ar trebui sa fie o carte de la adresa: http://romania-inedit.3xforum.ro/post/480346/1/B_Mihail_Solohov/. Iata-l:MS-Dnlnt3-doc. Pe Fereastra de download era asa : MS-Dnlnt3-doc.rar.Nu-l pot descgide cu nimic; numai cu dinamita n-am incercat. Exista vreo solutie?
  Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 6. D-l Petru,
  Cu comentariul de mai sus m-am facut de ras; sa-mi fie "fala"! Calculatorul pe care lucram nu avea instalat banalul WinRAR! Cum e ok!
  Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E bine că până la urmă ai rezolvat mica problemă. Uneori lucrurile simple sunt „greu” dă făcut. Mi-am descărcat și eu cartea :)

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a