Cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru

Un profesor de fizică a întrebat odată un elev pe care-l asculta cum se poate măsura înălţimea unei clădiri utilizând un barometru. Elevul a răspuns că dacă ar lega barometrul cu o sfoară, l-ar coborî încet până acesta ar atinge pământul şi apoi ar măsura sfoara, s-ar putea afla înălţimea clădirii. Profesorul a spus că răspunsul este incorect şi a vrut să-l depuncteze pe elev. Acesta a ripostat, susţinând că nimic din ceea ce a spus nu e greşit şi s-a arătat dispus să facă o demonstraţie. Profesorul a fost de acrod că ideile elevului pot fi corecte, dar a precizat că nu ecesta e răspunsul pe care dorea să-l audă.
În urma protestelor, profesorul s-a oferit să-l lase pe elev să mai încerce o dată. "Luăm barometrul şi un cronometru şi urcăm pe clădire. Lăsăm barometrul să cadă şi măsurăm timpul de cădere. Utilizând apoi formula pentru căderea liberă, pe baza timpului scurs şi a constantei gravitaţionale, aflăm înălţimea clădirii." Profesorul a căzut pe gânduri: "Hm, ar merge oarecum...Te-ai folosit de nişte cunoştinţe de fizică, e drept, dartot nu e răspunsul pe care-l aşteptam. Poţi să-mi spui alt mod în care putem folosi barometrul ca să stabilim înălţimea clădirii?".
"Alt mod? Sigur!", a replicat elevul. "Într-o zi cu soare punem barometrul lângă clădire. Măsurăm atât înălţimea lui, cât şi lungimea umbrei sale pe pământ. Apoi măsurăm lungimea umbrei clădirii şi folosind formulele pentru triunghiuri asemenea aflăm care este înălţimea clădirii, nu?"
Exasperat, dar impresionat de diversitatea răspunsurilor elevului, profesorul spune: "Mai spune-mi doar încă un mod în care poţi folosi barometrul pentru a afla înălţimea clădirii şi - chiar dacă nu e răspunsul pe care-l vreau - nu-ţi scad nota".
"Sigur?" întrebă elevul zâmbind. "Încă un mod? Nici o problemă. Mergem la proiectantul clădirii şi-i spunem: <<Nene, dacă îmi spui cât de înaltă e clădirea asta, îţi dau matale afurisitul ăsta de barometru, că mie oricum nu-mi mai trebuie>>" (adaptat după J. Kalat, Introduction to Psychology, Brooks - Cole Publishing Company, 1996, p. 322)

Comentarii

  1. Si alt mod mai simplu: te arunci de pe cladire, si apoi criminalistii masoara de la inaltime sari :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?