Supremaţia dreptului

Nimic nu diferenţiază mai tranşant condiţiile dintr-o ţară liberă de cele dintr-o ţară aflată sub o guvernare arbitrară decât respectarea, în prima, a marilor principii cunoscute sub numele de supremaţia dreptului. Aceste principii, despuiate de orice detalii tehnice, ne spun că statul, în toate acţiunile lui, este limitat de reguli fixe şi anunţate în prealabil, reguli care fac posibilă prevederea, cu o bună doză de certitudine, a modului în care îşi va folosi puterile coercitive într-o împrejurare dată şi fac posibilă planificarea afacerilor individuale pe baza acestei cunoaşteri. Deşi acest ideal nu poate fi atins niciodată în mod desăvârşit. (...) se desprinde destul de limpede ideea centrală că posibilitatea lăsată organelor executive de a folosi în mod discreţionar puterea coercitivă trebuie să fie redusă cât mai mult. Orice lege restrânge libertatea individuală într-o anumită măsură, modificând mijloacele de care oamenii pot uza în urmărirea scopurilor lor, dar, în condiţiile supremaţiei dreptului, statul este împiedicat să zădărnicească eforturile individuale printr-o acţiune ad hoc! Fiind sigur că puterea statului nu va fi folosită în mod deliberat pentru a-i dejuca intenţiile, individul este liber să urmărească ţelurile şi dorinţele lui personale în cadrul regulilor cunoscute ale jocului.
(Friedrich Hayek, Drumul către servitute)

Comentarii

  1. Sigur, textul reprodus stipuleaza conditiile ideale dintr-o tara libera. Asemenea cazuri le intalnim numai in proiectii utopice.Realitatea istorica ne confirma numai surogate, decretate "democratii autentice".M-ar fi interesat opinii la ceea ce gasiti in realitatea contingenta. Chiar si la noi.Deci, o aplicatie la teza lui Hayec. Am descoperit un blog interesant. Ma voi mai strecura pana la el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cuprins de bucurie sa aud ca blogul meu este interesant si mai ales ca-l vei mai vizita. Deocamdata consider ca mai am multe de asimilat pentru a-mi putea exprima opiniile. Multumesc mult!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-a fost un al doilea comentariu.E vorba despre totala mea nepricepere de a manui scula asta sofisticata.Scuze!

    RăspundețiȘtergere
  4. In romania sunt cam multe drepturi, din care unii isi fac foarte multe "tevi" cu bani pe spatele nostru, romanul care munceste corect si vrea sa-si cumpere si el o masina decenta si un apartament...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai ce-i face. In orice tara sunt hoti. Numai ca in unele se fura mai putin si in altele mai mult. Provocarea este sa nu devenim si noi hoti, sa ne vedem de drumul nostru, ca daca tratam cu dreptate va veni o zi cand si noi vom fi tratati cu dreptate. Sa avem rabdare!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

O plimbare scurtă înainte de culcare

Gânduri incoerente