La ce facultate vei merge?

Această întrebare m-a bântuit tot liceul. E o întrebare adresată mereu tinerilor la care eu nu am avut niciodată un răspuns concret. Dar, vara asta, după ce-am luat bacul, am fost nevoit să mă decid. Poate că voi deja aveţi o idee clară despre ceea ce vreţi să fceţi, poate aveţi de gând să vă hotărâţi mai târziu sau poate lăsaţi pe ultima sută de metri cum am făcut eu. Însă, în calitate de om care deja am depăşit această situaţie, vă ofer câteva idei de posibile cariere de...viitor.
alegerea carierei

Unul dintre domeniile de ocupare a forţei de muncă în creştere este cel al tehnologiilor informaţiei şi comunicării (TIC — cum ne place să-i spunem noi). Există cerere pentru designeri de sisteme IT şi programatori, atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Noile tehnologii care apar, cum ar fi biotehnologia şi nanotehnologia, reprezintă de asemenea sectoare în dezvoltare.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, va fi nevoie de un număr mai mare de profesionişti în domenii ce ţin de sănătate, cum ar fi cel al medicinii şi al asistenţei medicale şi de personal auxiliar şi administrativ în aceste domenii. Dar lumea mai are încă nevoie şi de oameni care să ocupe slujbe (ca să nu zic job-uri) clasice, cum ar fi profesori, pompieri, poliţişti, avocaţi, ingineri, frizeri şi coafeze.

Ţineţi cont că indiferent de cariera pe care o veţi alege, trebuie să corespundă competenţelor, abilităţilor şi intereselor voastre. Dar nu vă îngrijoraţi peste măsură, să nu vă fie teamă că nu veţi face alegerea corectă — în ziua de azi nu-i mare scofală să urmezi nişte cursuri de formare pentru schimbarea carierei.

Eu am ales Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Voi ce alegere veţi face?...sau vă mai gândiţi.

Comentarii

 1. Acum nu mai e la modă întrebarea: La ce facultate vei merge? Acum e la modă: Crezi că iei bac-ul? :)):))

  RăspundețiȘtergere
 2. Aaa şi încă ceva. Nu-mi place cum ai formulat al treilea paragraf

  RăspundețiȘtergere
 3. Andreea, cred că întrebarea asta care zici tu că e la modă acum a avut prioritate şi la mine. Am aşteptat rezultatele de la bac şi abia după mi-am pus întrebarea din titlu. Bănuiesc că al treilea paragraf îţi displace din cauza primelor cuvinte: "pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte...". Încearcă să argumentezi ca, în viitor, să ştiu să evit aceste formulări neplăcute. Mersi!

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu ajung abia vara viitoare @bac si facultate. Pana acum puteam sa bag mana in foc ca voi merge la limbi straine, insa deja am inceput sa ma indoiesc de asta.
  Voi vedea :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Din clasa 9, am avut in cap Automatica si Calculatoare :)) si uite ca acolo am ajuns :))

  RăspundețiȘtergere
 6. e tare important ca alegerea sa fie a ta, e important sa faci ceea ce-ti place si sa o faci bine. nu exista meserii bune sau rele, exista doar meserii bine facute sau prost facute.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai mare dreptate. Pentru a ajunge cat mai sus trebuie sa mizam pe munca si pasiune. Daca dragoste nu e, nimic nu e. Multumesc!

   Ștergere
  2. bafta la Telecomunicatii! sa ne vedem cu bine!

   Ștergere
 7. Orice facultate e bună atâta timp cât corespunde cu profilul viitorului student. E deosebit de important să algi o facultate care să îți placă, pentru că un om fericit face doar lucrurile care îi plac și nu lucrurile care îi aduc doar un câștig material.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a