8 sfaturi pentru o viaţă online mai sigură

Internetul a revoluţionat mijloacele de comunicare dintre oameni, desfăşurarea afacerilor, modul în care noi învăţăm sau petrecem timpul liber socializând pe facebook sau ascultând muzică pe youtube. Dar Internetul nu este un spaţiu doar al acestor gen de oameni, în acest spaţiu virtual acţionează şi băieţii răi, cyber-infractorii, care au la îndemână fel de fel de instrumente de fraudă electronică pentru a ne fura nouă banii sau chiar identitatea. Întrebându-mă ce aş putea face ca să mă apăr împotriva infracţiunilor electronice, m-am gândit la următoarele lucruri pe care le recomand şi ţie, dragă internautule.

online-security
 1. Gândeşte-te bine înainte de a furniza detalii personale. Cine stochează aceste informaţii? Vor fi informaţiile stocate şi utilizate în mod responsabil sau vor fi accesibile public? Menţinând controlul asupra datelor tale, poţi să te asiguri că acestea nu ajung în mâinile cui nu trebuie.

 2. Ai grijă atunci când accepţi cookie-uri, mici fragmente dintr-un cod de urmărire pe care site-urile le instalează automat în computerul tău de fiecare dată când le vizitezi astfel încât să te recunoască la următoarea accesare. Cookie-urile sunt de obicei inofensive, dar pot conţine uneori elemente prin care obţin mai multe date despre tine decât ţi-ai putea imagina. E bine să mai ştergi datele de navigare ale browserului, din când în când.

 3. Blochează pop-up-urile din browser. Acestea sunt enervante şi pot conţine elemente prin care să-ţi compromită securitatea.

 4. Rupe mărunt toate facturile, declaraţiile şi orice alte documente care conţin informaţii personale atunci când le arunci la coşul de gunoi. Această măsură previne furtul de identitate.

 5. Verifică-ţi periodic situaţia creditului. Astfel poţi să vezi dacă există conturi sau carduri de credit deschise în numele tău despre care habar n-aveai.

 6. Protejează-ţi computerul prin programe anti-virus şi printr-un firewall, care acţionează ca un scut împotriva oricărui care încearcă să-ţi acceseze computerul de la distanţă fără permisiunea ta.

 7. Nu utiliza aceeaşi parolă pentru toate conturile tale. Foloseşte parole diferite şi dificile de dedus. Include numere, litere şi caractere speciale pentru a creşte securitatea parolei.

 8. Nu-ţi face publice online informaţiile personale. Menţine controlul tuturor aspectelor privind datele tale personale ori de câte ori este posibil.
Internetul poate fi atât prieten, cât şi duşman. Depinde de noi. Aţi putea da exemple de alte sfaturi pentru o viaţă online mai sigură pe care eu nu le-am amintit aici?

Comentarii

 1. Foarte bune sfaturi :)
  "Rupe mărunt toate facturile, declaraţiile şi orice alte documente care conţin informaţii personale atunci când le arunci la coşul de gunoi. Această măsură previne furtul de identitate."
  La aceasta nu m-as fi gandit niciodata . Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Băieţii răi, în lipsă de ocupaţie şi pentru foame de bani, scotocesc prin coşurile de gunoi după documente bancare, facturi, cartele de telefon, coduri personale sau orice alte documente care conţin informaţii personale, iar apoi folosesc aceste informaţii pentru a se da drept persoana de la care le-a furat. Un hoţ mai sofisticat îţi poate fura identitatea şi în spaţiul electronic. Mă bucur că sfaturile din articol ţi-au fost utile.

   Ștergere
 2. Nu posta pe site-urile de socializare ora, ziua sau locul in care vei pleca daca nu vrei sa-ti gasesti dulapurile ravasite la intoarcere.

  Nu te apuca sa intri in jocul celor care iti trimit mailuri cu mesaje de genul: trimite mai departe la 10 prieteni (sau ceva asemanator) Este un mod prin care smecherii aduna adrese de mail valabile si isi formeaza baze de date. Mai tarziu te vei trezi cu o avalansa de reclame.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Gânduri incoerente

O plimbare scurtă înainte de culcare