Primii ani de studenție sunt a doua adolescență

Prima sesiune...un fleac, m-a ciuruit. În sesiunea de restanțe îmi iau vestă antiglonț. De când am fost la primul curs mă tot gândesc dacă alegerea pe care am făcut-o a fost una bună, dacă locul meu este la politehnică, dacă voi putea deveni un inginer bun, să-mi fac treaba bine. Chiar dacă în momentul actual sunt plin de restanțe, pasiunea mea pentru tehnologie și gadgeturi îmi șoptește să continui cu ceea ce am început. Înainte de a deveni student am vorbit cu superficialitate despre alegerea facultății, acum voi încerca să abordez problema din propria perspectivă.

La ce facultate să dau?
Asta este întrebarea ce guvernează mintea elevului, încă din clasa a XI-a. Trebuie să merg la facultate, dar la ce facultate? Da' te-ai întrebat de ce trebuie? Pentru că așa vor părinții; pentru că și colegii tăi merg, iar tu nu vrei să rămâi mai prost; pentru a-ți construi o carieră. Dar oare acea carieră nu poate fi construită la fel de bine și fără facultate? Astăzi, cu ajutorul internetului, ai acces la orice informație, mai ales dacă înțelegi limba engleză. Poți învăța singur fără a fi nevoit să te trezești din pat dimineața la șapte, ca mai apoi să adormi la loc în amfiteatru.

Studenția — a doua adolescență
Vrei să te folosești de contextul facultății pentru a-ți crea experiențe noi, pentru a cunoaște oameni și lucruri noi, pentru a participa la fel de fel de evenimente, pentru a face voluntariat, pentru a profita de reducerile și ofertele pentru studenți, pentru a gusta viața de student cu toate cele bune și rele. Primii ani de studenție sunt a doua adolescență. O adolescență de nivel superior unde tu te vei cunoaște mai bine și te vei descoperi în fiecare zi.

Decizia îți aparține
Ești indecis. Studiile de psihologie și sociologie spun că e normal să fii așa, nu e nimic rău să fii indecis, lucru ăsta e o dovadă a înțelepciunii. Te afli în mijlocul unei intersecții cu o infinitate de drumuri și nu știi încotro s-o apuci, ba semnalizezi spre dreapta, ba spre stânga. Întinde gâtul și uite-te puțin peste drumul care te atrage cel mai mult. Ce înseamnă asta pentru tine? Ce ai putea face tu acolo? Cum ai putea să te dezvolți? Vorbește cu părinții, ei sunt cei care întotdeauna îți doresc binele. Da' oare tu vei fi fericit cu binele care ți-l doresc ei? Ai prieteni care te cunosc bine? Comunică cu ei! Ai în minte o facultate, dar nu ești pe deplin convins. Stai de vorbă cu un student de acolo. El îți poate descrie din interior cam ce te așteaptă. Mie dacă-mi povestea cineva ce mă așteaptă la poli, nu mai veneam. Dar depinde și cine era acel cineva, că dacă era un pasionat de matematică îmi spunea: „vino, că-i super”. De aceea ar fi bine să vorbești cu mai mulți studenți diferiți.

După ce ai acumulat informații este timpul să tragi o concluzie. Această concluzie poate fi independentă de toate părerile care le-ai ascultat. Este decizia ta și numai a ta. Înainte de a merge la înscriere la facultate eu aș fi citit articolul De ce e normal să fii indecis: a patra decizie e cea bună și cartea Călătoria Studentului ce m-ar fi ajutat să-mi fac o idee despre studenție.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?