Cum să-ți faci parole greu de ghicit și greu de uitat

Ai vrea ca cineva să intre pe contul tău de facebook, să-ți publice pe perete tot felul de bazaconii sau să-ți strice amicii cu mai știu eu ce mesaje obscene? Despre astfel de oameni care stau pe net și vor să-ți facă ție viața online mai urâtă, am mai vorbit aici și am dat și câteva sfaturi „Nu mi se poate întâmpla tocmai mie”. Dacă te culci pe urechea asta consideră că deja ai întâmpinat problema asta și acum înveți din propriile greșeli.

Să folosești aceeași parolă pentru toate conturile este ca și când ai folosi aceeași cheie pentru a-ți încuia casa, mașina și biroul. În cazul în care infractorul îți ia cheia, rămâi în stradă.

Degeaba ai parole unice pentru fiecare cont în parte, dacă acestea sunt ușor de intuit. Ar fi strigător la cer să-ți pui ca parolă, data nașterii, numărul de telefon, numele iubitului/iubitei sau al animalului de companie sau cuvinte standard din dicționar. Gândește-te la o parolă lungă, puternică și greu de ghicit. O astfel de parolă conține nu numai litere, ci și cifre și simboluri.

Pe lângă faptul că o parolă trebuie să fie greu de ghicit, aceasta trebuie să fie și greu de uitat. Dar cum să memorezi o adunătură de litere mari și mici, numere și simboluri? O idee este să te gândești la o expresie, un vers dintr-o melodie, o replică dintr-un film sau un citat, apoi s-o convertești într-o parolă puternică. De exemplu, replica lui Hamlet, „To be, or not to be, that is the question”, poate fi rescrisă așa: 2bon2bT1tq.

Ai n conturi pe internet și ai nevoie de n parole greu de ghicit. Chiar dacă le-ai creat în așa fel încât să ți le amintești cu ușurință, se poate ca cele care le folosești mai rar să le uiți. Ai putea să-ți notezi parolele și să le păstrezi într-un loc secret, departe de ochii „prietenilor”. Dar dacă stai bine cu memoria, cel mai sigur loc rămâne capul tău. Pentru a le păstra mai ușor în memorie, poți crea o parolă de bază apoi s-o personalizezi pentru fiecare cont în parte. Spre exemplu ai parola de bază și vrei s-o folosești pentru blogul tău. Știi că ziua lansării blogului, sau ziua în care ai scris primul articol era o zi pară. Dacă împarți un număr par la doi, întotdeauna restul este zero. Prin urmare, ai putea să-ți creezi o parolă puternică și diferită pentru contul blogului tău, adăugând %2=0 la parola de bază.

Cu toate acestea se mai întâmplă uneori să mai uiți câte-o parolă. Serviciile online s-au gândit și la aspectul ăsta și ne-au pus la îndemână „Am uitat parola”. Putem să ne redobândim acccesul la cont dacă actualizăm opțiunile de recuperare a parolei. Aigură-te că adresa de e-mail pe care vei primi link-ul de resetare este valabilă și o poți accesa. Numeroase site-uri îți cer un răspuns la o întrebare de securitate pentru a-ți confirma identitatea. Dă un răspuns pe care-l știi doar tu și, pentru mai multă siguranță, folosește metoda codării parolei, în așa fel încât chiar dacă cineva îți ghicește răspunsul, să nu știe cum să-l scrie. Ai grijă să reții răspunsurile, mai bine le notezi într-un loc sigur decât să le uiți și să riști să nu mai recuperezi niciodată acel cont.

De asemenea, uneori, poți adăuga opțiunilor de recuperare, un număr de telefon pe care vei primi un mesaj cu un cod de resetare. Telefonul mobil este o metodă de identificare mult mai sigură decât un e-mail sau o întrebare de securitate deoarece ai posesia fizică asupra acestuia.

Comentarii

  1. Sau ai putea folosi https://lastpass.com/ :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînțeles Crsiti. Pentru orice problemă există cel puțin o soluție. În cazul ăsta sunt multe, multe variante.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a