7 greșeli pe care le-am făcut în prima sesiune

Cu două săptămâni înainte de primul examen îmi dau seama că ar fi fost „bini di tăt” dacă aș fi mers la toate cursurile și seminariile și, mai bine, dacă aș fi învățat de la începutul semestrului. Mi-a plăcut să pierd vremea pe bloguri, pe facebook. Mi-a plăcut să vizionez filme, să citesc Cioran. Acuma, degeaba mă dau cu capul de pereți. Nisipul din clepsidră nu curge în sus. Îmi amintesc greșelile pe care le-am făcut sesiunea trecută ca să știu cum să le evit în sesiunea asta care bate la poarta campusului.


Prima Greșeală: N-am mai continuat să fac sport. Mi-am spus că asta o să-mi ocupe timpul. De fapt sportul ne oxigenează creierul însetat de cunoaștere. Să îmbinăm activitatea intelectuală cu cea fizică.

A doua Greșeală: N-am știut să spun NU invitațiilor la bere. Am găsit în asta un mod de a scăpa de stres. De fapt stresul dispare doar pe moment apoi se întoarce și mai puternic. Lăsăm sărbătorirea după victorie, ci nu în timpul luptei.

A treia Greșeală: Mi-am dat programul peste cap. Am stat cu ochii în gură și m-am uitat la un curs toată noaptea, ca pisica în Google Calendar, ca apoi ziua să dorm. De ce? Când soarele nu este pe cer, orele durează mai mult de 60 de minute?

A patra greșeală: Mi-am gestionat prost timpul. Am avut cel puțin 3 zile la dispoziție înainte de fiecare examen. 36 de ore în care puteam să învăț 12 cursuri, un curs în 3 ore. Și n-am făcut asta.

A cincea Greșeală: Am continuat să procrastinez. În timpul primului semestru, îmi promiteam zi de zi că mâine mă voi apuca de învățat. În sesiune am făcut cam același lucru. Am deschis cursurile prea târziu. Să ne deconectăm de la rețeaua de socializare și să ne conectăm la informație. Nu orice informație, ci aia pe care trebuie să demonstrăm profesorului că am acumulat-o. Hai să ne ridicăm din patul procrastinării!

A șasea greșeală: Am învățat superficial. Pentru că am deschis cartea prea târziu n-am mai avut destul timp să învăț eficient. Dacă nu am înțeles unele chestii, am trecut mai departe în loc să rog un coleg mai priceput să mă lămurească.

A șaptea greșeală: Am pornit cu gândul că eu nu pot să-mi iau examenul și n-are rost să mă mai chinui cu învățatul pentru că oricum îl voi pica. Ghici ce s-a întâmplat? Gândul meu s-a prefăcut într-o profeție care, fără discuție, s-a înfăptuit. Am pierdut bătălia înainte de a o începe.

Să ne păstrăm încrederea în noi și să trecem la învățat. Ne vom lua examenele și după sesiune ne vom putea bucura de mult așteptata vacanță.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a