Până mai ieri nu am dat importanță cititului în viața mea

Până mai ieri nu am prea dat importanță cititului în viața mea. Când eram mic mă înfricoșa ideea de a citi o carte întreagă: „mamăă câte foi are și n-are poze. cum să citesc eu tăti foile astea pline cu scris?” Nimeni nu m-o tras deoparte să-mi spună, să-mi explice: „uăi copchile, puni mâna ș' șitești!” În liceu, doamna profesoară de limba română a încercat să ne pună cu burta pe cărți. Pentru unii colegi a mers. Pentru mine, nu. Cu chiu, cu vai, am citit și eu vreo câteva cărți în liceu. Le pot număra pe degete.

Mă gândesc că dacă părinții mei ar fi adoptat o metodă prin care să mă motiveze să citesc mai mult, acuma nu îmi era greu să citesc. „Citește azi 30 de pagini și apoi poți să mergi la joacă o oră!”, de exemplu. Era altceva. Aveam obiceiul cititului implantat în comportament. Dacă Moș Crăciun îmi aducea o carte, sau dacă de ziua mea primeam cadou una, m-aș fi simțit nașpa să n-o citesc. Cum să nu citesc eu cartea care mi-a adus-o Moș Crăciun? Cum să nu citesc eu cartea care mi-a dat-o mama cadou de ziua mea?

Astăzi realizez cât de important este cititul. Este un knowledge transfer, dacă îmi dați voie să zic așa, între oameni cu culturi diferite, mentalități diferite, oameni care au trăit în timpuri diferite. Mai mult decât îmbogățirea vocabularului, culturii generale, cititul te ajută să te descoperi pe tine însuți. Te ajută să găsești răspunsuri la întrebarea „Cine sunt eu?” Prin citit, îți dezvolți empatia – să poți să te pui în locul unui personaj și să te gândești cum ai fi procedat tu în locul lui. Ai fi avut soluții mai bune?


Cititul îți dezvoltă imaginația, creativitatea, gândirea. Gândește-te că poți să înveți din greșelile altora prin citit. Oamenii care pot să învețe din experiența celorlalți sunt cei fericiți. Dacă oamenii s-ar da mereu cu capul de aceleași probleme de care s-au dat cu capul și în trecut, atunci nu am putea evolua. Cititul te poate ajuta să-ți descoperi pasiunea și să ai curajul să ți-o urmezi. Aceștia sunt oamenii de succes. Cei care și-au descoperit pasiunea și și-o urmează în fiecare zi.

Mi-am făcut pe blog o pagină „Te fac neprost” unde o să pun toate cărțile ce vreau să le citesc și toate cărțile ce le-am citit deja. În felul ăsta mă motivez și sper să-mi implantez în comportament obiceiul cititului, ce trebuia să-l am încă din copilărie.

Am de gând să fac și un fel de concurs pe blog, prin care să vă ofer, vouă cititorilor, fiecare carte a mea ce am citit-o. Consider că rostul unei cărți este să stea mai tot timpul deschisă, să fie citită de cât mai mulți oameni, nu să stea într-un raft învelită de praf.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a