Am o carte de dat: Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Mi-am cumpărat cartea într-o seară ca să-mi treacă mai ușor tura la serviciu, să mai scap și eu de plictiseală și să câștig și altceva, poate mai valoros, pe lângă câțiva bănuți de buzunar. Ironia sorții face că n-am nimerit peste o carte care să-mi taie prea mult din plictiseală. Spun asta pentru că romanul nu mi-a captat atenția inițial, firul narativ este atât de liniștitor pentru mine încât pe la jumătatea cărții mă face să abandonez lectura și s-o împrumut unui coleg, iar eu să mă apuc de altă carte.

Cu toate acestea, o voce mi-a șoptit că nu pot să încep să citesc o carte și apoi să n-o termin. Împins de la spate de faptul că voiam să văd și filmul, am ascultat acea voce și, după ce cartea a ajuns din nou în mâinile mele, am continuat lectura. De fapt, am fost nevoit să încep de la capăt fiindcă nu mai știam atât de bine ceea ce citisem și nu mai aveam acea continuitate.

Marele Gatsby ne transmite un mesaj puternic, dacă știm să vedem dincolo de cuvinte, dacă știm să nu ne oprim la o simplă lectură a cărții. Este adevărat că povestea nu este una extraordinară, însă ascunde în spatele ei niște învățături extraordinare. Despre iubire și speranță, despre ambiție și obsesia de a ne depăși propria condiție.

Întâmplările sunt relatate prin prisma lui Nick Carraway, un începător ambiţios în lumea financiară newyorkeză care se mută pe coasta de est a Americii și devine astfel vecinul și ulterior prietenul lui Jay Gatsby, o celebritate locală, un bărbat bogat și misterios și gazda celor mai frumoase petreceri. În ciuda opulentelor și nenumăratelor petreceri, foarte puțini din cei prezenți îl cunosc sau măcar l-au văzut vreodată pe Gatsby. Și foarte mulți îl bârfesc, sunt suspicioși în privința averii sale și născocesc fel de fel de lucruri despre el, precum că ar fi ucigaș, spion etc.

Sursă imagine: facebook.com/thegreatgatsbymovie
Mai multe despre ce se întâmplă în carte nu vreau să mai spun, nu de alta, dar nu vreau să vă stric farmecul lecturii. Așa cum am procedat și cu Băiatul cu pijamale în dungi, ofer cartea Marele Gatsby vouă, cititorilor mei. Tot ce trebuie să faci este să-mi lași un comentariu mai jos cu un mic review al unei cărți pe care în timp ce-ai citit-o, ai abandonat-o cel puțin o dată și în final ți-ai dat seama că ți-a plăcut.

Dacă nu ai un cont de Google +, poți să scrii micul review într-o postare publică pe facebook-ul tău în care să-mi dai și mie tag ca să știu că participi. De asemenea, dacă scrii pe un blog, poți face și o postare acolo. Eu nu mă supăr. Câștigătorul cărții voi încerca să-l aleg eu singur, rațional. Dar, dacă nu mă voi putea decide, voi apela la random.org.

Mi-aș dori să mă întâlnesc personal cu fericitul câștigător și să-i înmânez premiul. Și mi-aș mai dori ca după citire, cartea să fie dată mai departe pe principiul: O carte trebuie să stea tot timpul deschisă. Acestea fiind spuse, aștept comentariile voastre cu micile review-uri. Duminică, pe 22 iunie, aflăm la cine va merge Marele Gatsby.Later Edit: Uite că a venit și duminica, ziua în care aflăm la cine va merge Marele Gatsby. Fetelor, toate comentariile voastre mi-au plăcut, în toate am simțit acea dorință de a obține cartea și nu am putut alege o câștigătoare. Așa că l-am lăsat pe random.org să decidă:


După cum bine se vede în imaginea de mai sus, cartea va merge la Raluca Oana Popa pe care o felicit și-i doresc lectură plăcută. Te voi contacta eu să stabilim ce și cum. Îmi pare rău pentru celelalte participante, vă mulțumesc mult pentru participare. Și... ce să zic? Rămâneți aproape că vor mai urma pe blogul meu mici concursuri din astea.

P.S Poate Raluca va fi fată de treabă și după ce o citește ea, v-o trimite și vouă. Chiar.. ce idee! Ați putea tot s-o dați mai departe între voi. Ce ziceți?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?