Cele 10 porunci studențești pentru a-ți trece examenele

De când sunt student la poli, multe și mărunte păcate am mai făcut: ori fără de vreme am dormit și la cursuri am lipsit, ori n-am lipsit și în bancă am ațipit. Sau zi de zi m-am înșelat că de mâine mă apuc de învățat, sau examene-n șir mi-am picat, sau testele și proiectele din timpul semestrului nu le-am socotit, sau chiar la examene am copiat. Din toate acestea măcar am dobândit puțină experiență pe care am rezumat-o aici, în următoarele rânduri sau, cum zice și titlul, porunci. Lectură plăcută!


1. Tu ești stăpân pe tine și știi ceea ce știi. Să nu mergi la examen dacă n-ai învățat absolut nimic și nici pentru copiat nu te-ai pregătit absolut deloc. Rămâi mai bine în pat. Pentru ce să-ți consumi o examinare în deșert?

2. Să nu te apuci să înveți toată materia de la cap la coadă, decât dacă ești tocilar. Gândește puțin și ascultă-ți simțămintele. Stai de vorbă cu colegii tăi mai mari, interesează-te ce subiecte au primit ei la vremea lor și rezolvă-le pe acestea de la cap la coadă. Află formula ta magică „Cum să-mi iau examenul?”. Și aplic-o!

3. Să nu ai alte preocupări în ajunul examenului afară de învățat. Nu lua aminte la vorbele ce-ți răsună în cap: „N-am învățat nimic tot semestrul, nu mai are niciun rost să mă chinui acuma”. Ultimele zile sunt cele mai importante. Ultima sută de metri poate face diferența. Ultima noapte este miraculoasă. Nu zăbovi!

4. Să nu te înșeli noaptea când te ia somnul, să te culci în speranța că în zorii zilei te vei trezi și vei mai învăța. Nu te vei mai putea trezi, vei dormi până va sosi timpul să pleci la examen.

5. Cinstește arta copiatului, dacă te-ai hotărât să copiezi, ca bine să-ți fie în sală și multe minute sa rămâi acolo. Copiază cu stil: nu transpira, nu tremura din toate încheieturile, nu privi în jur cu fața aia speriată de bombe. „Calmate” și fă în așa fel încât să nu bănuiască niciun supraveghetor că tu copiezi. Tu ești singurul care știe asta. Copiază psihologic!

6. Să nu te ridici și să pleci după prima lectură a subiectului. Mai citește încă o dată cerințele. Mai citește-le de două ori. Începe să așterni pe foaia albă ceea ce știi, iar pe parcurs vei vedea că neuronașii tăi se vor mai încălzi și îți vei aduce aminte și altele. Dacă nu scoți nimic, nimic, ia-ți măcar subiectul cu tine înainte s-o tai. În ajunul următoarei examinări îți va fi de folos.

7. Să nu pierzi prea mult timp c-o cerință. Apucă-te de următoarea și printre timp poate-ți va veni inspirația. Dacă după lungi calcule și calcule, tot nu-ți dă nici în ruptul capului anumite valori, atunci pune niște valori de la tine din burtică, specifică asta, și dă-i bătăi. Du problema până la capăt. Cine îți va corecta lucrarea poate va aprecia asta.

8. Să comunici cu profesorul prin lucrarea ta. Scrie-i ce naiba faci acolo, de unde ai luat aia și cum ai ajuns la aialaltă. Dacă nu știi ceva, spune-i asta: „N-am știut cum să rezolv chestia asta, dar în schimb pot să fac partea teoretică” și bagi teoria acolo. Tot ce are strânsă legătura cu cerința, trebuie scris. În limita timpului, bineînțeles. Fii sincer cu profesorul și demonstrează-i că nu ești chiar așa de prost.

9. Să nu te sfiești să pui întrebări profesorului în timpul examenului, mai ales dacă ai nițel habar despre ce-i vorba. Majoritatea profesorilor sunt deschiși și îți vor lămuri nelămuririle cu drag.

10. Să nu predai niciodată foaia albă. Dacă chiar n-ai absolut nicio idee ce să scrii. Dar absolut nicio idee, nimic, nada, „tabula rasa”, atunci scrie și tu ceva funny: ori un mic banc, ori ceva mai original, un eseu, o poezie. Habar n-am. Nu îți vei lua 5-ul, dar măcar îți vei face profu' să zâmbească. De foi albe sigur e sătul.

Imaginea am luat-o de aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a