10 zile de la TEDxCluj 2014, 10 idei ce merită răspândite

Vrem nu vrem, au trecut deja zece zile de la „evenimentul inspirațional al anului”, anume conferința TEDx Cluj 2014. În aceste 10 zile am avut suficient timp să rumeg informația primită, s-o trec prin filtrele proprii, să o întorc pe-o față și pe alta. Am făcut lucrul ăsta așa de bine încât acuma îmi dau seama că am uitat aproape tot ce am învățat. Sau n-am uitat? Vedem. Cert este că am avut parte de o sâmbătă extraordinară, petrecută alături de niște oameni extraordinari.

În timp ce purtătorii numelor Mihai sau Gabriel sărbătoreau de numa', aproximativ o mie de participanți și încă vreo 20 de speakeri au umplut sala cinematografului „Florin Piersic”, atât de frumos aranjată înainte, iar apoi și-au scos ideile la iveală.  Ca niște lumini, le-au lăsat apoi să danseze împreună cu altele creând o sărbătoare a lor: a creierului și a sufletului.

foto by Nicu Cherciu

Nici nu știu cum au trecut cele 12 ore. Nu mi-am notat nimic, nici o idee, nici un nume, nici un citat. Nu pentru că n-aș fi avut ce, ci pentru că notând ceva pierdeam altceva. N-am atenție distributivă, așa că am preferat să șed blând, ochi și urechi. Nici n-am făcut vreo fotografie deși aveam aparatul la mine și nici n-am intrat pe net să scriu ceva în direct pe facebook sau pe twitter, deși într-o oarecare măsură, poziția mea de blogger oficial ar fi presupus asta. Am vrut să fiu cât se poate de prezent acolo.

Dincolo de informație, ceea ce a contat mai mult, din punctul meu de vedere, a fost energia pe care ne-au transmis-o acei oameni care s-au urcat pe scenă și au vorbit în fața noastră cu atât patos, cu atâta deschidere, dornici să împărtășească cu noi din propria lor experiență. Iarăși foarte tare mi s-a părut faptul că în pauze puteai intra în vorbă cu oricare alt participant la conferință. Cu ușurință, fără să fii timid, pentru că știai că ai ceva în comun cu acea persoană.

Dar ajunge vorbăraia. Din ce-mi mai aduc eu aminte și cu ajutorul paginii de facebook a evenimentului care a transmis în direct de la fața locului, haideți să trecem în revistă nici mai mult, nici mai puțin de 10 idei care merită răspândite și discutate cu ceilalți la o bere sau la un vin. Vreți? Presupun că da. :)

  1. Informațiile sunt trecute prin filtrul experienței interioare a fiecăruia. Să poţi împărtăşi este mai mult decât cunoaştere.” – Mugur Pop

  2. Brad Blanton ne-a explicat cât de bine este să fim sinceri, radicali de sinceri. Onestitatea absolută ar trebui să primeze. Am și un banc de la el, dar îl las pentru la final ca să plecați cu zâmbete de la mine de pe blog, nu?

  3. Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu” Cu acest citat al lui Socrate și-a început discursul Mihai Ghyka. Să fim sinceri, să recunoaștem atunci când nu știm ceva, să abordăm tot timpul o atitudine smerită față de ceilalți și față de noi înșine.

  4. O altă atitudine sănătoasă învățată de la matematicianul Solomon Marcus este una suspicioasă prin care să punem la îndoială tot ceea ce ni se spune. Avem nevoie să facem acest lucru. „Dacă vrei să înveți pune la îndoială tot”

  5. De la Doina Costache am rămas cu ideea că modul de gândire al unui inginer este unul foarte sănătos pentru toți oamenii. Inginerii nu se încred în dogmă fără să testeze pe cont propriu, dispreţuiesc cuvântul “imposibil”, simplifică complexul și scopul lor este să facă bine omenirii.

  6. Ionuț Budișteanu, un tânăr de aceeași vârstă cu mine, ne-a transmis că orice om trebuie să înceapă de la ceva simplu pentru a ajunge la ceva complex. Să ne întrebăm ce ne dorim de la viață apoi să muncim ani de zile pentru îndeplinirea acelei dorințe. Perseverența și pasiunea sunt cuvintele cheie.

  7. Neuronul pus la lucru dezvoltă noi și noi conexiuni. Avem nevoie tot timpul de provocări. Procesul de învățare începe cu motivatia de a învăța. Emoțiile pozitive ne ajută să învățăm, endorfinele ne ajută să facem conexiunile mai repede. Ceea ce credem despre noi înșine ne poate ajuta motivația de a învăța” – Roxana Mocanu

  8. Schimbarea la un nivel foarte mic poate produce un efect la nivel foarte mare. – Andras Libal.

  9. "Nimeni si nimic nu are mai multa imaginatie ca realitatea." - Nicolae Maniu, de la Leonardo da Vinci citire.

  10. Cristian Lupșa, gemeni și el ca mine, ne-a povestit cât de important este să povestim. Să ne împărtășim propriile povești de viață cu ceilalți. Fără rușine, fără teamă, chiar dacă unele sunt poate rușinoase sau dureroase. Spunând oamenilor ce ni se întâmplă, retrăim emoţiile din trecut, care ne vor ajuta la vindecare.
Și bancul promis:
O femeie e întrebată într-un interviu pentru un job care e cel mai mare defect al ei.
– Sinceritatea, răspunde ea.
– Dar eu nu cred că sinceritatea e un defect, îi spune potențialul viitor șef.
– Mă doare-n cur de ce crezi tu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a