Iona de Marin Sorescu la Salina Turda. Eu merg. Tu?

„La ăsta merg cu orice preț” – așa mi-am spus ieri când am citit în Zile și Nopți că „tragedia în patru tablouri”, cum a numit-o chiar autorul ei, Marin Sorescu, se va juca într-un spațiu mai mult ca perfect, și anume la salina din Turda. N-am intrat niciodată în ea, dar am auzit numai lucruri bune de la tot felul de oameni faini. Ce alt spațiu, ce altă scenă oricât de bine aranjată, ar fi putut să reprezinte mai bine burta chitului, captivitatea, decât o salină?

Opera dramatică Iona mi-a căzut în mână când eram în liceu. Am citit-o, am recitit-o, am ascultat-o (teatru radiofonic), iar acum a venit vremea să fiu părtaș în direct suferinței și victoriei pescarului singuratic, să fiu părtaș proprie-mi suferințe și victorii. De ce spun asta? Pentru că Iona pot fi și eu, poți fi și tu, fiecare dintre noi putem fi Iona. Omul obișnuit, captiv al propriei rutini, prizonier al unei lumi nepăsătoare, sătul de întâmplările mărunte ale fiecărei zi, veșnic nemulțumit, prins nevoit în capcană, din care încearcă din răsputeri să scape, să fie liber.

Am sunat în seara asta și mi-am făcut rezervare. Duminică la ora 17 am microbuz de la Teatrul Național. Dacă vrei să vii și tu, dă-mi de știre. Tot ce trebuie să știi, găsești pe event-ul de pe facebook.

Iooo-naaa!

Foto: Teatrul Sala Mică

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a