Un exercițiu de imaginație pentru prima zi de primăvară

De obicei, dimineața mă trezesc cu o nestăpânită dorință de a NU mă da jos din pat. Dar azi m-am trezit plin de inspirație divină, motivație lăuntrică, iradiat de o puternică dorință de a face fapte mari și bune: „Taci tu, să vorbească faptele tale!” sau „Rise and shine!” sunt doar câteva cuvinte pe care le-am putut desluși din acel amalgam de trăiri și emoții ce-mi scânteiau frenetic prin întreaga mea ființă. De unde se trage? O fi întâi martie de vină?

Cred că da. Nu e prima oară când mi se întâmplă. Anul trecut, de exemplu, trăind aceleași porniri efemere, mi-am cumpărat o orhidee. Tot pe întâi martie.

Acestă zi, în zona noastră de climă, are o semnificație aparte. Am numit-o prima zi de primăvară și am corelat-o cu reînvierea naturii – „floricele pe câmpii”, cu revenirea căldurii solare – „După-atâta frig și ceață/Iar s-arată soarele” și cu multe alte aspecte exterioare ce se reflectă, cu sau fără voia noastră, și în interior.

Prima zi de primăvară este un minunat prilej de „a pune început bun vieții noastre”, cum se spune la carte. Este un bun prilej pentru schimbare. pentru înflorire. Avem frumoasa oportunitate să începem a înflori pe toate planurile vieții, acum, odată cu natura.

În aceste circumstanțe, mi-am adus aminte de acel exercițiu de imaginație. „Calendarul cosmic” – o metodă prin care putem să avem o idee asupra evoluției Universului.

Imaginați-vă că timpul, de la Big Bang până acum, este comprimat într-un singur an, de la 1 ianuarie pană la 31 decembrie:
 • În aprilie a luat naștere galaxia noastră (Calea Lactee).
 • În august s-a format Soarele, iar Pământul a fost rotunjit spre sfârșitul lunii.
 • Dar numai prin octombrie a apărut oxigenul în atmosfera noastră.
 • Şi totuși celulele vii foarte simple apar pe Pământ imediat, celulele cu nucleu apar prin 2 decembrie și prin 12 decembrie sunt prezente primele organisme multicelulare.
 • Pe 19 apare primul pește, ca și plantele, insectele și amfibienii pe 21 până pe 22.
 • Pe 25 apar dinozaurii, ultimul până pe 28.
 • Pe 30 mamiferele viețuiesc pe Pământ și numai pe 31 pană la 11 p.m. apare omul.
 • La 11:57 p.m. este ora când trăia omul de Neanderthal.
 • Și picturile în peșterile de la Altamira au fost realizate în ultimul minut.
 • Cu cinci secunde înainte de ora 12 noaptea, s-a născut Iisus Hristos.
 • Ultimul secol se desfășoară în ultimele două zecimi de secundă ale zilei

Acum, vă dați seama cât de efemeră este viața noastră aici pe Pământ? Cât de mici suntem!? O primăvară înfloritoare vă doresc!


P.S. Dacă v-a plăcut exercițiul de imaginație, vă învit să vizionați primul episod din documentarul Cosmos: Odisee în timp și spațiu. De acolo am aflat și eu de calendarul cosmic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?