La bacalaureat, aduceți-vă aminte să beți apă

Sincer, nu m-am mai uitat la televizor de când am plecat de acasă. În cămin n-am televizor și nici nu-mi lipsește. Nu știu ce se mai spune acum despre bacalaureat, despre sistemul de învățământ. Bănuiesc că tot așa de praf e. Doar am văzut pe o pagină de facebook că mâine azi ar fi prima probă și că un sfert dintre cei care au terminat liceul anul ăsta nu s-au înscris în sesiunea de vară . În plus, din cei aproape 340.000 de absolvenţi din promoţiile precedente, care nu au luat bacalaureatul, s-au înscris în această sesiune doar 25.000. Treaba lor.

Idee e alta: Bacalaureatul, deși este numit deseori „examen de maturitate”, este departe de a fi o probă de inițiere în viață, de genul celor din Povestea lui Harap-Alb. Examen de maturitate putea fi numit înainte, prin perioada interbelică, când liceul chiar era dificil de absolvit. Acum aceste teste sunt accesibile tuturor celor ce-și dau cât de cât interesul.

Cei care știți că vă duce capul și că puteți, doar că vi-i lene, vă spun doar atât: Fiți harnici. Trândăvia este pentru mai în colo, după examen. Nu vă rezumați doar la „a trece bacu'” ci țintiți nota cea maximă. Eliminați tot din jurul vostru ce vă poate distrage atenția și lăsați mintea să curgă. Copiatul este pentru furăcioși. Pentru voi este creativitatea și profesionalismul. Stați drepți în scaune și fiți încrezători. Inspirați adânc și beți apă. Dacă vreți, beți apă așa cum ne învață o artistă îndrăgită de mulți oameni, Marina Abramovic. Ea spune că pentru a deveni mai buni putem să începem prin a reînvăța să bem apă:
Ține apa cu ambele mâini. Închide ochii. Uită de toată lumea din jur. Apoi concentrează-te pe intenție: vei bea apă. Urmează să îți pui buzele, încet, pe marginea paharului. Să nu bei, doar să simți răceala lui. O singură înghițitură mică de apă. Înghite încet și simte cum aceasta îți hrănește fiecare atom din corp și cât de importantă este. Este viață. Fără apă nu poți trăi. Pune paharul jos. Ţine-ți ochii închiși. Dacă vei bea astfel timp de 10 minute, această apă nu mai este apă. Este forța vieții care te hrănește. Este simplu.

Vă propun să încercați acest exercițiu chiar în timpul examenului, la început. Vă ia doar 10 minute și pe urmă aveți timp să rezolvați rând pe rând cerințele subiectului. Mâine azi am și eu un examen de la 8 și chiar am să beau și eu apă în modul acesta, înainte de a începe. Vă doresc mult succes! Și nu uitați să vă luați o sticlă cu apă rece la voi

Citiți mai multe despre „Fenomenul Marina Abramovic” pe Ziarul Metropolis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a