”Boema” la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

De când am fost în Piața Unirii la Carmen și am realizat cât de frumoasă este acestă formă de artă, tot zic că am să merg negreșit la o operă. Absorbit de diverse activități ordinare n-am reușit până acum. Duminică seară, însă, aș vrea să ajung la premiera "La bohème" de Giacomo Puccini. "Boema" este o operă în patru acte pe un libret scris după romanul "Scènes de la vie de bohème" de Henri Murger.

Acțiunea operei se desfășoară într-un fermecător Paris al anilor 1830, urmărind viețile a patru prieteni buni: poetul Rodolpho, pictorul Marcello, muzicianul Schaumard și filosoful Colline. Ei duc un stil de viață sărăcăcios, boem, așa cum o duceau mulți artiști ai acelor timpuri și nu doar ai acelor timpuri. În pofida neajunsurilor materiale, viețile le sunt înseninate de sincera prietenie dintre ei și de iubirea adevărată pe care poetul are să o cunoască alături de misterioasa și delicata Mimi.

Considerată a fi una dintre cele mai fascinante creații lirice universale, "Boema" este o operă a contrastelor, care oscilează între tragism și veselie. Premiera mondială a avut loc în anul 1896, la Teatro Regio din Torino, atingând un succes fulminant. A devenit imediat o referință operistică internațională și unul dintre cele mai frecvent prezentate spectacole pe marile scene internaționale.

"Boema" revine pe scena clujeană, după o absență de aproape doi ani, cu o distribuție impresionantă ce îi aduce în fața publicului pe reputații artiști de renume internațional: Anita Hartig, Teodor Ilincăi, Cosmin Sime, Adrian Sâmpetrean și dirijorul David Crescenzi.

Evenimentul premierei prilejuiește și Gala Aniversară a 25 de ani de TVR Cluj. TVR Cluj va celebra frumoasa vârstă cu o ediție specială despre istoria și activitatea Televiziunii Române locale, emisiunea fiind difuzată în direct, începând cu ora 17:00, pe posturile TVR 3 și TVR Cluj.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?