Un exercițiu de demontare a miturilor @TEDxCluj 2016

TEDxCluj este un eveniment local și independent care aduce pe meleagurile transilvănene atmosfera conferințelor TEDx din întreagă lume. Pe când eram eu prin clasa a X-a, adică prin 2010, aici în Cluj se ținea prima conferință de acest tip. La vremea aceea nu-mi imaginam că în lume există așa evenimente unde vin oameni din diferite domenii să povestească pe viu atâtea chestii interesante. Patru ani mai târziu însă, în 2014, nu doar că știam despre ce e vorba, dar chiar luam și parte la o astfel de experiență.

Era prima oară și mare mi-a fost bucuria la vremea aceea. La fel ca anul acesta, fusesem invitat la eveniment ca blogger oficial, situație care a creat mult entuziasm în mine pe care am încercat să-l exprim aici și aici.

La fiecare ediție a conferinței se stabilește o temă în jurul căreia vor orbita discursurile speakerilor. „MYTHBUSTING– lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul” este tema de anul acesta care parcă vine în completarea ideii de la ediția trecută, când s-a povestit despre Learn– Unlearn – Relearn. Cu alte cuvinte, TEDxCluj 2016 ne propune, pe 20 februarie, un exercițiu de demontare a miturilor. Fiecare vorbitor din cei 25 anunțați și-a ales deja câte un mit, un „pseudo-adevăr”, pe care îl va doborî în cele maxim 15 minute pe care le are la dispoziție.

Printre miturile care mi-au făcut cu ochiul sunt: „M-am documentat” – Ovidiu Covaciu; „GMO-urile sunt BAU BAU” – Nic Sârbu și „Multitasking: chiar ești mai eficient dacă faci mai multe lucruri deodată?” – Andrei C. Miu.

Despre sănătate, medicină și psihologie îmi surâd miturile ce vor fi date jos de către: Larisa Petrini – „Ești ceea ce mănânci!”, Cristian Coman – „Rezistența la antibiotice – corpul e cel care devine imun la medicamente”, Mugur Ciumăgeanu – „Oamenii slabi se duc la pshiholog. Cei puternici rămân aninați în cuiul normalității” și Anca Dobrean – „ADHD e doar zvăpăială!”.

Se va vorbi și despre români, democrație, sex, familie, căsnicie și părinți, iar cum se pot vedea altfel lucrurile vor povesti Delia Niță – „Democrația este o stavilă în calea discriminării”, Adriana Radu – „Întrebările despre sex vin (și primesc răspunsuri) de la sine” și Domnica Petrovai – „Părinții buni se sacrifică”.

Sunt convins că, pe lângă cele amintite aici, vor fi și alte discursuri care îmi vor plăcea. Plus că în cadrul evenimentului vor mai fi activități interesante precum Innovation & Tech Expo. Dar mai multe vedeți voi pe site-ul lor. Eu sincer, abia aștept să vină TEDx-ul ăsta odată. După o așa perioadă lungă și grea, împânzită cu examene, această conferință e ce-mi trebuie – o ancoră la realitate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?