Șapte Idei de la TEDxCluj 2016

20 februarie 2016, o sâmbătă dimineață cu tendințe primăvăratice. M-am trezit cu greu după aproape o lună de s(tr)esiune. Aveam să particip la conferința TEDxCluj 2016. Voiam să ies din acea cochilie strâmtă în care te covrigești învățând zile la rând pentru examene. La aproximativ opt și douăzeci am ajuns în fața cinematografului „Florin Piersic”, fostul Cinema Republica. M-am orientat cu ușurință către zona de check-in pentru presă și bloggeri. Sincer, abia așteptam să îmi iau badge-ul și să-nceapă toată treaba.

Învârtindu-mă pe acolo, mi-au atras atenția într-un mod plăcut niște banane pe care erau scrise diverse mituri (pseudo-adevăruri). De exemplu, „În spațiu nu există gravitație”. Mai apoi, am aflat din speech-ul lui Nic Sârbu că bananele împreună cu multe alte fructe și legume sunt modificate genetic în laborator.

Și acum să ne amuzăm un pic pe seama unui mic detaliu: u-ul din „TEDxCluj” a făcut o semipiruetă și-a încremenit așa pe durata întregii zile. N-am observat asta de unul singur, ci mi-a spus o fată într-o pauză.


Dar hai să lăsăm poveștile și detaliile și să trecem la lucruri serioase. Conferința din acest an ne-a propus un exercițiu simplu: să lăsăm poveștile să doarmă și să trezim adevărul. În ajutorul nostru, au venit cei peste 20 de speakeri, fiecare având ales un mit anume pe care l-a luat la șuturi până când l-a demitizat. Totul cu vorbă bună și cu argumente.

Pe sistemul cu liniuță de la capăt, am să trec în revistă aici câteva idei și adevăruri care s-au lipit de mine Și voit pun cu italic acest cuvânt pentru că tot timpul e bine să ne păstrăm o doză de scepticism, chiar și în cazul miturilor desființate.

Destulă vorbăraie, hai să începem:

Trăim într-o lumea care e din ce în ce mai eficientă în a crea mituri, false adevăruri. Putem să ne apărăm prin scepticism sănătos.– Dragoș Iliescu, content advisor TEDxCluj 2016. Asta îmi amintește de ceea ce a spus și matematicianul Solomon Marcus la TEDx-ul trecut, legat de suspiciune: „Dacă vrei să înveți pune la îndoială tot
Organismele modificate genetic (OMG-urile) nu sunt bau-bau. Cum spuneam și mai sus, bananele, grepfruturile și multe alte fructe&legume sunt obținute în laborator prin mutageneză. Iar acest fapt n-ar trebui să ne îngrijoreze. Același lucru ar fi făcut și natura prin încrucișări repetate, doar că în mii de ani. Pe blog-ul lui Nic Sârbu putem citi un pic mai mult despre acest subiect.
Ovidiu Covaciu, deținătorul blogului insulaindoielii.ro, ne ridică problema documentării superficiale. În momentul în care te documentezi doar ca să-ți confirmi ție anumite teorii atunci înseamnă că NU te documentezi.
„Învățarea nu se simte, probabil că de aceea nici prostia nu doare”. – Dragoș Bucurenci, storyteller și ambasador TEDxCluj. Cuvinte rostite după discursul lui Peter C. Brown, autor al cărții Make it Stick. De la el am reținut un lucru. Cel mai bine înveți povestind altora ceea ce ai învățat.
Când lucrăm în echipă nu trebuie să renunțăm la propriile puncte de vedere doar de dragul de a evita conflictele cu ceilalți. Este firesc să apară aceste diferențe de opinii și ele sunt chiar utile în luarea celor mai bune decizii, ne spune Petru Cureșeu, profesor de psihologie la UBB. Chiar am să tratez cu mai multă atenție aspectul acesta când voi mai lucra într-o echipă.
Multitasking-ul este cel mai mare dușman al productivității. Întreruperile la fel, ne spune Andrei C. Miu într-un discurs în care ne arată cât de greșită e ideea de multitasking. Sunt complet de acord cu el. Sfatul meu: Deconectați-vă de peste tot când învățați, controlați-vă, abțineți-vă, lăsați notificările!
„Dacă ne considerăm tot timpul fie îngeri fie demoni, nu vom reuși niciodată să ne cunoaștem și să ne recunoaștem așa cum suntem. Iar o Românie excepționalistă este o Românie necunoscută. Și o Românie necunoscută nu are cum să știe ce vrea” – Vintilă Mihăilescu, autor, publicist, psihosociolog și antropolog cultural român. Același cuvinte s-ar putea spune și despre individ.

TEDxCluj face parte din lista celor cinci evenimente din rețea, susținute de NN România, o companie care crede cu tărie în puterea inspirației de a schimba lucrurile în mai bine. Detalii suplimentare despre experiențele TEDx brought by NN România puteți citi pe blogul Parteneriat pentru Arte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Gânduri incoerente

O plimbare scurtă înainte de culcare