Cel mai bun mod de a vizita un oraș

Cred că cel mai bun mod de a vizita un oraș e să te duci să alergi prin el. De Brașov sunt îndrăgostit de când eram copil. Țin minte că aveam compuneri de făcut la școală cu orașul preferat din țară și tot timpul mă legam de Brașov. Ceva m-a atras la el. O fi faptul că e înconjurat de munți și păduri, că e situat în mijlocul patriei. Sau o fi oare pentru că am acolo niște mătuși, surori ale mamei mele, care mereu mi se păreau cool când veneau pe la noi, pe coclaurile moldovenești.
Pe lângă altele, îmi plăcea tare mult accentul lor. Poate de aceea am și venit în Cluj la facultate.În seara asta, hoinăream umpic pă net, în căutarea unei competiții sportive la care să particip după semimaratonul de pe 9 aprilie, din orașul în care respir de câțiva anișori încoace. Am găsit o listă tare utilă, bine întocmită de Robert Cadar, cu majoritatea evenimentelor sportive din 2017. De aici am dat peste Brașov Marathon, o competiție care are deja istorie, dacă ne uităm că prima ediție a fost în 2012. În anul când subsemnatul devenea student. Am aruncat un ochi în colo și-ncoace. Am mai citit câteva review-uri pe facebook și m-am hotărât să merg. De-ndată ce se vor da drumul înscrierilor mă voi băga și eu la proba de semimaraton. Traseul e bestial. Nu e vorba doar de o alergare pe șosea, ci vom urca și pe Tâmpa. Iată cum ne este descris traseul pe site-ul oficial:
Startul se va da din Piața Sfatului, din apropierea Muzeului de Istorie. Se înaintează pe strada Apollonia Hirscher, se traversează Gh. Dinicu către giratoriul din strada Castelului. Odată ajunși în giratoriu, se face dreapta pe strada Castelului. Strada e în ușoară urcare către Colegiul Națonal Baiulescu (pe stînga) și Liceului Sportiv (pe dreapta).

La prima intersecție se face stânga pe aleea de sub Tampa (Tiberiu Brediceanu). Se înaintează pe alee lăsând pe stânga patinoarul, apoi pe dreapta telecabina și restaurantul Casa Pădurarului. De pe aleea Tiberiu Brediceanu se urcă apoi pe drumul serpentinelor, către coama Tâmpei. De aici se coboară pe un drum forestier în Șaua Tâmpei iar mai departe se coboară până se intersectează drumul forestier Valea Cetății.

Se urmează drumul forestier către dreapta, în ușoară urcare. Acesta se transforma apoi într-o potecă ce intersectează Culmea Crucurului. Din aceasta intersecție urmează traseul marcat cu banda albastră, ce merge relativ plat spre Poiana Stechil. Din acest punct, se traversează poiana înspre stânga și se coboară până la punctul numit Fântânița Dreptății.

De aici se traversează prin spatele grădinilor iar mai apoi pe poteca paralelă cu aleea Tiberiu Brediceanu, pe deasupra acesteia. Se urcă treptele lui Gabony, săpate în stâncă și, după ce se traversează culmea muntelui Tâmpa, se coboară în Șaua Tâmpei. De aici se urmează drumul forestier ce coboară până în promenada ce înconjoară muntele Tâmpa. Se parcurge aceasta pana când se ajunge, din nou, în aleea Tiberiu Brediceanu; de aici înspre Piața Sfatului și Finish!
Deși nu cunosc locurile, numai când citesc această descriere mă ia cu palpitații. Iar asta nu e tot! (știu știu, teleshopping :)) ) Filmulețul de mai jos mi-a dat lovitura de grație: „Gata, mă duc!” am strigat în tăcere.Și, așa cum se cere, întrebarea de la sfârșitul postării: Cine vine cu mine?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a