Festivalul ClujShorts – vestitorul primăverii

Ăsta este deja al treilea an în care mă bucur de prietenia care s-a legat între mine și Festivalul ClujShorts. Totul a început din pasiunea mea pentru filmul de scurtmetraj. În urmă cu doi ani, spuneam tot aici pe blog, că „un scurtmetraj, în ciuda duratei sale mici, izbutește să-ți transmită ceva, să facă să vibreze ceva în tine, să-ți fure de pe față un zâmbet. Un scurtmetraj te face să rostești acel „wow”, până la urmă.” Părerea mea a rămas aceeași. Deși, când mă gândesc acum, scurtmetrajul este mai mult decât atât. Este un alt instrument foarte bun de a cunoaște lumea, universul înconjurător exterior și interior al omului.

Tot un astfel de instrument poate fi și o poveste cu un călător, în tren, în drum spre casă. Sau poate fi o piesă de teatru, o carte citită, o pictură într-un muzeu. Toate sunt ferestre deschise către lume. Realitatea n-o percepem doar prin proprii ochi, ci și prin ochii celorlalți. Și tocmai asta este calea prin care putem să ieșim din noi înșine. Putem să ne descătușăm de prejudecăți, de iluzii. Pentru că privind doar prin ochii noștri, sunt șanse mare să vedem totul distorsionat.

Îmi place tare mult invitația care ne-o fac organizatorii evenimentului anul acesta, în a cincea ediție a festivalului. Este o invitație la o „Călătorie în jurul lumii în 158 de scurtmetraje”.
Anul acesta îți propunem să călătorești alături de noi până departe, pe meleaguri chiar depășind granițele universului știut, în cele mai ascunse unghere ale bucuriei, suferinței, fericirii, întristării, iubirii, anxietății sau... ale imaginației, alături de personaje ce trăiesc un moment de viață, o poveste de dragoste, de moarte, de război, o viață. Chiar dacă nu o călătorie fizică, va fi o călătorie intensă, uneori inconfortabilă, iar alteori maginifică”
Alt lucru care mă bucură este perioada în care se desfășoară festivalul. Este primăvara. Anotimpul deschiderii, curajului de-a explora, dorinței de a te autodepăși și de a iubi. Au mai rămas puține zile în care puteți să mai vizionați câteva filme scurte. Dar weekendul e aici, așa că vă invit să aruncați o privire peste program și să... ieșiți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a