Despre a dărui: Nepoți de Crăciun și ShoeBox

M-am bucurat când am primit un email săptămâna trecută despre ediția de anul acesta a proiectului „Nepoți de Crăciun” din Cluj. Într-un fel, când auzi vorbindu-se de acest proiect și de celălalt, parcă geamăn, al lui Vali Vesa, „ShoeBox - cadoul din cutia de pantofi”, știi că se apropie sărbătorile de iarnă. Această perioadă magică a anului e un prilej firesc de a iubi, adică de a dărui. Avem printre noi atât copii cât și oameni îmbrățișați de senectute, care pot zâmbi datorită nouă. Putem face fericiți acești oameni din jurul nostru doar printr-un simplu gest.

Nepoți de Crăciun

Nepoti de Craciun” este un proiect de voluntariat care își dorește să ajute clujenii în vârstă să intre în atmosfera de basm a sărbatorilor de iarnă, chiar daca aceștia nu au șansa sa fie înconjurați de familie. Beneficiari sunt bunicii clujeni în vârstă, cu o situație materială mai dificilă, care frecventează centrele de zi pentru vârstnici din Cluj-Napoca (este vorba de centrele administrate de Direcția de asistență socială – nu sunt aziluri: oamenii vin și stau o perioadă în timpul zilei, apoi se întorc acasă).

Ei își petrec o mare parte a zilei la centru, unde sunt printre prieteni: povestesc, joacă table sau șah, sunt ajutați când au nevoie. La centre sunt înscriși câteva sute de pensionari, unii dintre ei cu o situație materială decentă, dar campania vizează pensionarii care nu-și permit să sarbatorească. Organizatorii proiectului și-au propus ca în perioada sarbătorilor de iarnă să aducem și pe fețele lor zâmbetul unui bunic de Craciun.


,,Nepoți de Crăciun” ajunge în acest an la a VIII-a ediție. Dacă în 2010 s-au adunat 50 de pachete, în 2016 un număr de 2500, în acest an, Asociația Magic People din spatele campaniei, alături de volutari dedicați, își propun să adune 3000 de pachete cu alimente pe care ulterior să le împartă bunicuților pentru care singurătatea a devenit o normalitate. Anul acesta ,,Nepoții” vor ajunge în 4 județe: Cluj, Alba, Mureș, respectiv Sălaj.

Și tu, și eu putem fi Nepoți de Crăciun. Oricine dorește să se implice, să transmită un gând bun, să ofere un cadou poate dona în contul RO43BTRL06601205I50549XX deschis la Banca Transilvania sau online accesând următorul link http://nepotidecraciun.ro/doneaza/. O altă modalitate de a dona este să cumperi alimente. Un pachet conține 1l ulei, 1kg făină, 1kg zahăr, o pungă de paste, 1 cozonac. Dacă alegi cea din urmă opțiune este recomandat să contactezi orgnizatorii pe adresa de mail asociația@magicpeople.ro, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/NepotiDeCraciun/ sau pe site-ul mai sus menționat la secțiunea contact pentru a ști ce alimente sunt necesare.

ShoeBox – cadoul din cutia de pantofi

Dacă „Nepoți de Crăciun” se adresează bunicuților, atunci ShoeBox este dedicat copiilor. În fiecare an există mulți copii chiar la un pas de noi, pentru care luna decembrie nu este luna cadourilor, ci doar o altă perioadă zgribulită de iarnă, cu frig, copaci dezgoliți și poate un pic de zăpadă – izvor plăpând de bucurie pentru ei. ShoeBox – cadoul din cutia de pantofi reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos. în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun, când vrem să punem un zâmbet pe chipurile a zeci de mii de copii sărmani din orașele în care locuim. La fel ca „Nepoții de Crăciun”, ShoeBox este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune.


Lucrurile se păstrează simple. Practic, cei care doresc să se implice pun în cutii de pantofi cadouri pentru copiii nevoiași, iar apoi le plasează la unul din punctele de colectare amenajate de către organizatori. Aceștia se vor asigura că darurile ajung la ei. Perioada de colectare a cadourilor este 1-15 decembrie 2017. Apoi se va intra în perioada de distribuire: 16-24 decembrie 2017. Detalii mai clare despre mecanismul de funcționare al campaniei găsiți la următorul link: https://www.shoebox.ro/2017/11/13/incepe-shoebox-2017/

În încheiere aș vrea să spun că mă cuprinde un sentiment de mulțumire pentru că există oameni care își dau deoparte din timpul lor pentru „a pune la cale” astfel de proiecte frumoase ce ne ușurează nouă, celorlalți, acțiunea de a dărui. Putem dărui în fiecare zi, dar uneori ne crește mai tare inima când știm că cei care beneficiază de aceste mici daruri chiar aveau nevoie de ele și chiar se bucură cu adevărat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Gânduri incoerente

O plimbare scurtă înainte de culcare