De ce mi-am dezactivat contul de facebook

Poate nu mi-am găsit cel mai bun moment să-mi dezactivez contul de facebook. În foarte scurt timp începe anul universitar și probabil multe din anunțuri se vor afișa acolo. Dar cred că voi reuși să mă descurc. Azi, 25 septembrie 2018, m-am hotărât să renunț la facebook pentru o vreme. Nu pot spune exact cât va dura. Îmi doresc să țină perioada asta cât mai mult. De ce am făcut asta? Eu, care eram un utilizator destul de activ, mereu pus pe șotii, pe postări, pe glume? Sunt mai multe motive și voi încerca să le enumăr cu liniuță de la capăt:

Impresia c-o să-ți întâlnești jumătatea pe facebook este doar o impresie. Sunt foarte sceptic în privința asta. Cine și-a găsit prieten sau prietenă pe facebook să trăiască. Eu consider că mai mari șanse de reușită sunt dacă mă duc și abordez o tipă face to face.

Falsa impresie că pe facebook se socializează și se creează noi prietenii. Da, omul este o ființă socială, după cum bine spunea un mare filosof. Dar pe rețeaua de socializare, asta este o mare păcăleală. Am constatat că în lumea reală te întâlnești, ieși în oraș, discuți tot cu acei oameni care n-au intrat în viața ta prin fb. E adevărat, povestim pe messenger cu acei prieteni, dar astea putem s-o facem și prin sms sau prin alte servicii de mesagerie.

Am citit foarte puține cărți în ultima vreme. Tot timpul meu de relaxare l-am folosit navigând în mare parte pe facebook. Or lectura este o altă metodă de relaxare care are mult mai multe beneficii. Cred că ăsta e baiul meu cel mai mare. S-a dus timpul într-o gaură albastră, în loc să citesc sau să scriu.

Mintea e tare împrăștiată când stai pe The Social Network. Treci rapid și ușor de la o idee la alta și mereu vrei să vezi alte și alte lucruri și să stai cât mai puțin timp pe fiecare dintre ele. Și-am observat că tot timpul e cam același shit, dar sub altă formă. Asta mă duce cu gândul la faptul că suntem oarecum interesați mai mult de forme, ci foarte puțin de esență.

Cel din urmă, dar nu ultimul motiv: It's about time. Consider că ne papă cam mult timp acest facebook. Mult prea mult! E o mașinărie inteligentă care merge pe principiul divide et impera. Adică ne ia puțin câte puțin. Avem impresia că nu e mare scofală, dar dacă am face o socoată la sfârșitul unei zile sau săptămâni ne-am mira tare când vom vedea cât timp am petrecut pe facebook doing nothing.

În cazul în care nu vorbesc singur aici, aș vrea să te întreb pe tine ce motive te-ar putea face să ieși de pe facebook? Sunt sigur că mai sunt multe altele. Deja mi-am adus aminte de încă unul. Pe facebook, prin reacțiile și comentariile celorlalți la conținutul pe care îl prestezi acolo, începi să crezi că însemni ceva. Nu nu! Go back, it's a trap!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a