Miercuri

Am o colegă la facultate care mi-a atras atenția prin numele ei. La început mi s-a părut amuzant acest nume. Îl tot repetam în gând, îl șopteam încet ca să-mi dau seama cum sună din mai multe perspective. Și îmi tot venea să râd. De ce? Probabil din prejudecată. Și din cauză că și eu am ascultat melodia celor de la Valahia. Banana. Am căutat pe google numele formației. Altfel nici măcar nu aș fi avut cum să știu. Cred că toți ne amintim doar „Suzana, eu te spun lui mama. Mi-ai furat banana”.

Încep să râd și acum. Suzana, te rog să mă ierți!

Azi la curs, înainte să apară proful, am întrebat-o dacă-i place să se uite la filme. A sunat a întrebare generală pe care de obicei o adresezi atunci când vrei să te bagi în seamă cu cineva. Sau, mai degrabă când deja cunoști pe cineva și vrei să creezi o discuție. Vrei să te apropii. Dar ea nu știe că numele ei mi-a dat motiv de joacă pentru minte. De fapt, nu știe absolut nimic despre mine. La fel ca și ceilalți 99.(9)% dintre colegii de la master.

Îmi amintisem numele Shosannei din Inglourious Basterds, filmul genial al lui Tarantino. Nu știu de ce, ei i-am spus că e regizat de Scorsese. Oare de ce? Ce au în comun cei doi mari regizori? Nu contează. Oricum, colega mea n-a sărit repede să-și noteze titlul filmului sau regizorul. Și nici nu părea prea interesată încât să rețină.

Pe mine m-a fascinat o scenă în acest film. Când colonelul (sau ce grad militar o fi avut el) Hans Landa, interpretat magistral de către Christoph Waltz iese în pragul ușii familiei pe care tocmai ce-o ucise și o ochește pe Shosanna, singura rămasă în viață. Apoi, își dă seama că nu mai are posibilitatea să o împuște și strigă: „Au revoir, Shosanna!” Azi m-am gândit oare Suzana nu e același nume cu Shosanna? Frumoasa Shosanna din Inglourious Basterds interpretată de Mélanie Laurent?

Când voi avea a fetiță, cu voia Domnului, poate îi voi pune numele Shosanna (dacă va vrea și mama ei). Va crește un pic mai mare și va trebui să meargă dimineața la școală. Voi ieși în pragul casei. După ce-o voi lăsa să facă vreo câțiva metri, o să strig cât mă țin plămânii:

„Au revoir, Shoshanna!”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a