Concluzii după o lună de alergare aproape în fiecare zi

16 martie 2020. Țara intră în stare de urgență. Dreptul la libera circulație este restricționat. Știam că personalitatea mea nu va rezista izolării. Și atunci am venit cu o propunere personală, un soi de auto-challenge, cu scopul de a-mi păstra dispoziția la cote decente. 5 k/day challenge am numit-o. Nimic impresionant. La începutul izolări îmi propuneam să alerg 5 km pe zi, consecutiv. A fost o decizie foarte bună pentru că m-a ajutat să depășesc cu ușurință șocul psihologic creat de tranziția de la normalitate la #StațiAcasă.

Prin cuvintele următoare aș vrea să trec în revistă câteva dintre concluziile la care am ajuns făcând acest exercițiu. Să purcedem, dară.

  • Zilele de odihnă după un efort fizic constant își au rostul lor și nu trebuie neglijate nicidecum. După aproximativ 3 săptămâni, am simțit nevoia de o zi de pauză. Am alergat mai mulți kilometri în următoarele zile pentru a atinge obiectivul de 35 km pe săptămână.

  • Încălțămintea în care alegem să alergăm are un rol cât se poate de important. Aproape de fiecare dată când alerg simt o durere în zona mediană a labei piciorului. Urmează să fac un test alergând desculț ca să văd dacă durerea persistă.

  • Exercițiile adiacente alergării trebuie considerate ca făcând parte din antrenament. Stretching-ul și exercițiile cu greutatea corpului sunt ca o salată pe care o ai alături de o friptură. Mi-e super dor de clasele de crossfit.

  • Mi-a revenit pofta de alergare și vreau din nou să mă apuc serios de treabă. Tânjesc după perioadele în care alergam super bine. Am început un nou program de alergare despre care știu din trecut că este eficient. Mă voi antrena din nou pe zonele cardiace.

  • Alergarea, la fel ca și alte hobby-uri te ajută să peteci mai puțin timp pe rețelele de socializare. Mi-am dat seama cât de multă deșertăciune (mă amuză cuvântul ăsta pentru că mă duce cu gândul la parodia lui Gherman cu Leopoldina Bălănuță) presupune orice activitate pe care o faci pe facebook/instagram. Mi-am dezinstalat aceste două aplicați în ideea de a reduce timpul petrecut acolo. Sunt pe modul "Alcoolici anonimi". Așadar, dragelor și dragilor, dacă vă răspund la mesaje după 24 + ore, aflați că intru pe social networks doar când îmi deschid laptopul.

  • Conversațiile cu oameni care împărtășesc aceleași pasiuni ajută enorm. În seara asta, am stat la o bârfă prin telefon cu Bogdy, un alergător foarte bun, consecvent, motivat și care transmite vibe-ul său celorlalți involuntar. După discuția cu el, mi-am pus la punct programul de antrenament pomenit adineauri.

  • Visul meu e, ca prin alergare, să ajut pe cei care au nevoie de susținerea noastră. În această perioadă se desfășoară campania de donații Autism 24h Marea Neagră. Mai mulți alergători din țară s-au înscris în ideea de a alerga cel puțin 100 de km în 24 de ore. Kilometri care sunt scoși la "vânzare". Eu încă sunt un alergător prea slab ca să realizez acest lucru. Îmi doresc foarte mult însă ca într-o zi să alerg pentru o cauză nobilă, iar kilometrii parcurși de mine să schimbe vieți în bine. Acum aș putea doar să vă invit să dați click pe link-ul din acest paragraf și să aflați cum puteți ajuta.

  • Ultima concluzie - un mulțumesc ferm pentru că... și aici completează fiecare. Aș începe cu faptul că ați ajuns până aici cu lectura.

Comentarii

  1. Mult succes in tot ceea ce-ți propui, Petru ! Și ca sa vin și cu ceva inspirațional :
    - eu voi participa la acest concurs (Autism 24H) , unde voi încerca sa bifez prima suta de km
    - https://youtu.be/S-ixV6nV0HU
    😉

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mișto faza cu BoJack!
      Super tare că participi la Autism 24H. Cred că o să fie o experiență aproape divină.
      Îți țin pumnii și te susțin!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Comentarii recente în Blogger

Ce își vorbesc doi îndrăgostiți într-o noapte rece de iarnă prin ochii unui AI?

Părerea mea sinceră despre manifestul elevei de clasa a 12-a